
Rolada z mięsa mielonego
- bułka: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- pieczarki: 500 g
- olej rzepakowy: 15 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- mięso mielone wieprzowe: 500 g
- czosnek: 1 ząbek
- jajka: 1 szt.
- musztarda: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: bułkę moczymy w mleku lub wodzie, obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Myjemy pieczarki i kroimy w plasterki.
krok 2
Farsz do rolady: na patelni podgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę. Połowę odkładamy do mięsa, a do pozostałej na patelni – dodajemy pieczarki. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy ok. 10 min, po czym odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Mięso: przekładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, namoczoną (i odciśniętą) bułkę, szczyptę soli, pieprzu i musztardę. Wyrabiamy ręcznie przez 2–3 min.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na dużej prostokątnej blasze (może być taka z piekarnika) rozkładamy arkusz folii aluminiowej w rozmiarze 30x40 cm.
krok 5
Składanie rolady: na przygotowaną folię wykładamy mięso i rozprowadzamy je równomiernie po jej powierzchni, pozostawiając pustą krawędź (ok. 5–7 cm). Na mięso nakładamy farsz pieczarkowy, również zachowując niewielki odstęp – ok. 3 cm od krawędzi mięsa.
krok 6
Zawijanie: zaczynamy od dłuższej krawędzi. Mięso zwijamy przy pomocy folii, na której leży. Przy każdym zrolowaniu stopniowo przesuwamy folię tak, żeby w efekcie końcowym rolada z mięsa mielonego znajdowała się na środku arkusza.
krok 7
Pieczenie: roladę owijamy folią i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min. Po tym czasie rozcinamy folię i zapiekamy ją przez kolejne 10 min.

