
Muffinki na walentynki
- jogurt naturalny: 150 ml
- jajka: 3 szt.
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- cukier puder: 215 g
- mąka pszenna: 140 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- mąka migdałowa: 100 g
- masło: 215 g
- biała czekolada: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal525
- tłuszcz32g
- tłuszcz nasycony16g
- węglowodany57g
- cukry47g
- błonnik1g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Formę na muffiny z 12 otworami wykładamy papierowymi papilotkami (można wybrać takie z walentynkowym motywem). Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub z termoobiegiem do 170 stopni Celsjusza.
krok 2
W misce mieszamy jogurt, jajka i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Wsypujemy suche składniki (w tym 175 g cukru pudru) i szczyptę soli do dużej miski i robimy w środku zagłębienie. Dodajemy mieszankę jogurtową i roztopione, przestudzone masło i szybko mieszamy szpatułką lub metalową łyżką. Gotowe ciasto na muffinki przekładamy łyżką do foremek (będą dość pełne).
krok 3
Muffinki na walentynki pieczemy przez 18-20 minut lub do momentu, aż będą złociste, wyrośnięte i sprężyste w dotyku. Studzimy je przez kilka minut, a następnie przenosimy ciastka na metalową kratkę, żeby całkowicie ostygły. Przechowywać w hermetycznym pojemniku do 3 dni lub zamrażamy je jak tylko wystygną.
krok 4
Przechodzimy do zrobienia lukru z białej czekolady. W tym celu rozpuszczamy czekoladę w kuchence mikrofalowej ustawionej na maksymalną moc przez 1,5 minuty, mieszamy w połowie. Zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy 140 g masła i 140 g cukru pudru w dużej misce, aż masa zrobi się kremowa. Dodajemy czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do ostygnięcia, przykrywamy i przekładamy do lodówki (można to zrobić nawet miesiąć przed pieczeniem muffinek na walentynki).
krok 5
Do 48 godzin przed podaniem (lub dzień wcześniej, jeśli jest naprawdę gorąco) doprowadzamy lukier z białej czekolady do temperatury pokojowej. Smarujemy nim muffinki na walentynki. Na tym etapie umieszczamy wstążkę wokół ciastek, wiążąc lub przyklejając ją. Dodatkowo możemy je ozdobić różyczkami z masy cukrowej. Przechowujemy w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

