
Ropa vieja – tradycyjna potrawa kubańska
- wołowina: 800 g
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- pieprz czarny: 4 g
- czosnek: 3 ząbki
- przecier pomidorowy: 500 g
- pomidor: 400 g
- zielona papryka: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- oregano: 8 g
- zielone oliwki: 10 szt.
- białe wino: 150 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: kroimy na kawałki. Wrzucamy je na patelnię, na rozgrzany olej i chwilę smażymy, aż się zarumieni.
krok 2
Cebule: obieramy je. Jedną sztukę dzielimy na pół, a następnie każdą połówkę delikatnie przypalamy na patelni. Drugą kroimy w piórka.
krok 3
Oliwki: wyjmujemy z zalewy, usuwamy z nich pestki i kroimy w plasterki.
krok 4
Przygotowanie pozostałych składników: wszystkie warzywa oprócz czosnku dokładnie myjemy. Korzeń pietruszki, ząbki czosnku oraz marchewkę obieramy. Pomidory polewamy wrzątkiem, usuwamy z nich skórkę i kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki siekamy w paski.
krok 5
Duszenie: do dużego garnka wrzucamy mięso, marchewkę, korzeń pietruszki, liście laurowe, przypaloną cebulę i rozgnieciony czosnek. Całość zalewamy zimną wodą, przykrywamy i gotujemy około 1,5–2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z warzywami. Wywar gotujemy przez jakiś czas, aż część wody wyparuje. Następnie wrzucamy do niego z powrotem składniki, a także pomidory, przecier pomidorowy i wino. Całość podgrzewamy przez około 20–30 minut.
krok 6
Smażenie: niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na nią papryki oraz oliwki. Całość smażymy przez 5-10 minut.
krok 7
Ropa vieja: do bulionu z mięsem i warzywam wrzucamy podsmażoną paprykę oraz oliwki. Całość doprawiamy i gotujemy jeszcze przez 10–15 minut.
krok 8
Podanie: gotowe danie serwujemy z ryżem.

