Reklama

Przepis na pyszną roladę szpinakową

Składniki:

• 1 op. Szpinaku Siekanego w Kulkach Bonduelle 400 g
• 1 op. Groszku Tradycyjnego Bonduelle 400 g
• 250 ml wrzącej wody
• 200 g marchewki
• 200 g serka roślinnego naturalnego
• 100 ml oleju lub oliwy
• 75 g mąki z ciecierzycy
• 50 g mąki pszennej
• 20 ml octu winnego
• 20 ml jasnego sosu sojowego
• 1 łyżeczka wędzonej soli
• Sól i pieprz

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Marchewkę kroimy w cienkie plasterki albo robimy wstążki za pomocą obieraczki lub mandoliny. Oprószamy wędzoną solą i skrapiamy 25 ml oleju. Pieczemy 15 minut w 180℃ lub do miękkości. Marchewka nie powinna się przypiec. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy sos sojowy i 5 ml octu (1 łyżeczka). Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Marchewkę można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

  • krok 2

    Szpinak rozmrażamy na patelni i podsmażamy, aż odparuje z niego cały płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.

  • krok 3

    60 ml zalewy z groszku mieszamy z 15 ml octu i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Odstawiamy w chłodne miejsce.

  • krok 4

    Mąkę z ciecierzycy zalewamy wrzątkiem i miksujemy na gładki mus. Dodajemy pozostałe 75 ml oleju i ponownie miksujemy. Do masy przypominającej ubite żółtka dodajemy szpinak i mieszamy do połączenia. Dodajemy ubitą pianę z zalewy z groszku, a następnie mąkę pszenną. Mieszamy. Masę rozsmarowujemy na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 15-20 minut w 180℃. Studzimy przykryte ściereczką.

  • krok 5

    Szpinakową podstawę rolady smarujemy serkiem roślinnym, posypujemy groszkiem i wykładamy marynowaną marchewkę. Oprószamy pieprzem. Rolujemy i schładzamy. Przed podaniem kroimy na plastry.

Porady:

Groszek Tradycyjny Bonduelle „Bez pozostałości pestycydów” - prosto z Kujaw, na nasze talerze. Ma wyjątkowo soczystą konsystencję, piękny kolor i znakomity smak. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup czy jajek. Pysznie smakuje również w formie pasty na kanapki. Można go używać w daniach podawanych na zimno i na ciepło. Znak „Bez pozostałości pestycydów” potwierdza, że każda partia tych warzyw jest przebadana w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych, gdzie weryfikowany jest brak pozostałości ponad 500 cząsteczek różnych pestycydów. To oznaczenie gwarantuje, że w produkcie stwierdzono brak pozostałości pestycydów w granicach oznaczalności (

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama