Rosół za którym przepada mój mąż...
Składniki:
0,5kg mięsa wieprzowego b/k np. łopatki, szynki
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
3 listki laurowe
kostka rosołowa drobiowo-wołowa
kostka rosołowa warzywna lub na włoszczyźnie
szczypta przyprawy uniwersalnej
marchewka
sól, pieprz
natka pietruszki
dodatkowo makaron typu nitki
Kroki przygotowania:
Wodę z mięsem zagotowujemy, odlewamy lub zbieramy łyżką powstałe "zanieczyszczenia" ;), (ja odlewam i dodatkowo płuczę jeszcze mięso porcją wody, dopiero w następnej gotuję). Wrzucamy ziele angielskie, pieprz, listek i pokrojoną marchewkę. Jak się zagotuje dodaję obie kostki i tyci przyprawy typu vegeta. Gotuję ok. 50 minut, chwilę przed końcem troszeczkę solę i pieprzę. Podaję z makaronem typu nitki i natką świeżej pietruszki. Smacznego ;)


