Porady:
- Rosół z indyka będzie bardziej aromatyczny jak pod koniec gotowania dodasz do niego kilka gałązek lubczyku.
- Przy gotowaniu rosołu z indyka ważne jest zachowanie proporcji pomiędzy mięsem a warzywami. Nie żałuj ani jednego, ani drugiego. Najczęściej spotykane proporcje warzyw i mięsa w rosołach to 1:1.
- Bardzo ważne jest wolne gotowanie rosołu z indyka. Cierpliwość zostanie nagrodzona klarownym i smacznym wywarem.
- Cebule możesz przypalić w łupinie, dzięki temu rosół zyska piękny kolor, ale nie jest to konieczne. Możesz obrać cebulę i dopiero ja przypalić na ogniu. Uważaj, aby nie spalić cebuli, bo rosół będzie miał gorzkawy smak.
- Bądź ostrożny z pieprzem – rosół wydobywa z pieprzu ostrość w czasie gotowania, jeśli dodasz do wody dużo pieprzu na samym początku to po 2- 2,5 godzinie gotowania rosół może być zbyt ostry. Oczywiście rosół powinien być dobrze doprawiony, dlatego warto co jakiś czas go próbować, a na samym końcu doprawić zgodnie z upodobaniami smakowymi.
- Rosół możesz przygotować różnych mięs. W Polsce najchętniej wykorzystywane jest mięso z indyka, kurczaka, wołowiny, królika oraz mieszanki tych mięs. Rzadziej robimy rosół z kaczki, gęsi i perliczki. Zobacz jak zrobić rosół z kaczki.
Notka redakcyjna:
Rosół, czyli co
Rosół, czyli wywar z mięsa i warzyw, powstał w efekcie długotrwałego gotowania mięsa, które było dawniej konserwowane poprzez zasolenie i wysuszenie. Pierwotnie taki rodzaj wywaru nazywano rozsół (czy rozsol), a dziś używamy nazwy rosół. Rosół to tradycyjna potrawa kuchni polskiej uwielbiana przez dorosłych i dzieci. Rosół to potrawa, która wymaga cierpliwości, gdyż gotowanie dobrego rosołu zajmuje nawet 3 godziny. Przygotowanie rosołu polega na wolnym gotowaniu mięsa oraz warzyw. Rosół z indyka nie jest zbyt tłusty, dlatego często gości na niedzielnych, komunijnych oraz weselnych stołach. Rosół to doskonała baza do przygotowania innych zup np. zupy pomidorowej, krupniku czy zupy kalafiorowej.
Z czym podać rosół z indyka
Rosół z indyka to aromatyczna i klarowna zupa z mięsa i warzyw, lubiana zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Tradycyjny rosół podawany jest z cienkim makaronem (najlepiej domowym), ale to nie jedyny sposób podania rosołu. Bulion można podać z pierożkami, ziemniakami oraz lanymi kluseczkami. Jak zrobić lane kluski do rosołu? To proste. Mieszamy 2 jajka z 3 łyżkami mąki pszennej i połową łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy rosół i mieszając wlewamy ciasto do rosołu. Mniejsze kluseczki uzyskasz, gdy ciasto będzie rzadsze a większe z ciasta gęstego. Jeśli lubisz duże kluski lane, to wlewaj ciasto i bardzo delikatnie mieszaj rosół. Rosół przelewamy do miseczki i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.