
Rosół z perliczki
- marchewka: 3 szt.
- pietruszka: 2 szt.
- seler: 1 szt.
- por: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- perliczka: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- lubczyk: 1 pęczek
- woda: 3 l
- ziele angielskie: 5 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- makaron nitki: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: obieramy je i myjemy. Marchewkę i seler kroimy na mniejsze kawałki, jeśli są duże.
krok 2
Mięso: myjemy i w całości umieszczamy w dużym garnku.
krok 3
Cebula: kroimy ją na pół i podsmażamy na suchej patelni.
krok 4
Natka pietruszki lubczyk: związujemy je sznurkiem, aby łatwiej je było wyłowić, kiedy rosół z perliczki będzie gotowy.
krok 5
Gotowanie: włoszczyznę, natkę pietruszki i lubczyk wkładamy do garnka. Wlewamy wodę i wstawiamy do zagotowania. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy tylko rosół zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika do minimum i w ten sposób gotujemy przez 2 godziny. Na koniec wyjmujemy wszystkie składniki, pozostawiając w garnku sam bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 6
Makaron: w osobnym garnku wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
krok 7
Podawanie: rosół podajemy w bulionówkach z makaronem pszennym lub grzankami. Wierzch możecie posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.

