
Rosyjskie bliny z kawiorem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- drożdże: 40 g
- jajka: 3 szt.
- masło: 2 łyżki stołowe
- mleko: 1.5 szklanki
- słonina: 1 łyżka stołowa
- mąka pszenna: 1.5 szklanki
- kawior: 100 g
- koperek: 3 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
- mąka gryczana: 1 szklanka
- sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
- kwaśna śmietana: 0.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić rosyjskie bliny? Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Mleko podgrzewamy - nie zagotowujemy. Drożdże mieszamy z cukrem w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
krok 2
Mąki przesiewamy, zalewamy resztą wrzącego mleka, mieszamy i dodajemy zaczyn.
krok 3
Ciasto na bliny wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy.
krok 4
Gdy wyrośnie, dodajemy jajka, masło i sól. Mieszamy, ponownie odstawiamy.
krok 5
Patelnię smarujemy słoniną, nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
krok 6
Bliny gryczane podajemy z gęstą kwaśną śmietaną, kawiorem skropionym sokiem z cytryny, gałązką koperku i... (opcjonalnie) kieliszkiem schłodzonego szampana.

