Reklama

Rosyjskie bliny to pyszne gryczane placuszki przypominające naleśniki. Możemy przygotować je zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Przepis jest bardzo prosty, bo tradycyjnie bliny robi się z ciasta drożdżowego. To idealne danie na lekki obiad lub kolację. Zobacz, jak zrobić rosyjskie bliny z kawiorem i przygotuj pyszne danie inspirowane kuchnią naszych wschodnich sąsiadów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jak zrobić rosyjskie bliny? Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Mleko podgrzewamy - nie zagotowujemy. Drożdże mieszamy z cukrem w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.

  • krok 2

    Mąki przesiewamy, zalewamy resztą wrzącego mleka, mieszamy i dodajemy zaczyn.

  • krok 3

    Ciasto na bliny wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy.

  • krok 4

    Gdy wyrośnie, dodajemy jajka, masło i sól. Mieszamy, ponownie odstawiamy.

  • krok 5

    Patelnię smarujemy słoniną, nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

  • krok 6

    Bliny gryczane podajemy z gęstą kwaśną śmietaną, kawiorem skropionym sokiem z cytryny, gałązką koperku i... (opcjonalnie) kieliszkiem schłodzonego szampana.

Porady:

  • Jeśli nie posiadamy słoniny, możemy też usmażyć bliny na oleju.
  • Rosyjskie bliny ze śmietaną i kawiorem doskonale smakują również z dodatkiem łososia.

Notka redakcyjna:

Bliny po rosyjsku na słodko

Bliny rosyjskie to danie, które możemy przygotować w wielu odsłonach. Doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Sprawdzą się jako pyszny i oryginalny deser lub podwieczorek. Jednym z pomysłów na podanie blinów na słodko, jest serwowanie ich z dodatkiem bitej śmietany i konfitury owocowej. Bliny gryczane pysznie smakują, jeśli dodamy do nich twarożek i ulubione owoce. Tradycyjne bliny na słodko można przygotować również z dodatkiem cukru pudru. Możemy je też serwować z syropem z agawy lub klonowym. Dobrze sprawdzi się również jogurt naturalny i ulubione owoce lub konfitura, które nadadzą naszemu daniu słodyczy. Bliny rosyjskie to przepis, z którym można dowolnie eksperymentować. Są dość uniwersalne w smaku, dzięki czemu można przyrządzać je na wiele sposobów.

Zobacz także: Patelnia do naleśników, pączków, a może patelnia do gofrów?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama