
Rote grütze
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- truskawki: 200 g
- maliny: 200 g
- jeżyny: 100 g
- jagody: 100 g
- czarna porzeczka: 100 g
- czerwona porzeczka: 100 g
- czerwone wino: 100 ml
- sok wiśniowy: 500 ml
- mąka ziemniaczana: 50 g
- cynamon: 1 szt.
- cukier: 60 g
- cytryna: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Owoce: jeśli używamy mrożonych należy je wcześniej rozmrozić. Cytrynę szorujemy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
krok 2
Baza: sok wiśniowy i cytrynowy przelewamy do garnka, dolewamy połowę wina, dosypujemy cynamon, cukier, skórkę. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy cynamon.
krok 3
Wykończenie rote grütze: do garnka dodajemy połowę owoców i gotujemy 3–4 minuty. Wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałą częścią wina, do uzyskania konsystencji kisielu. Dodajemy pozostałe owoce, mieszamy lekko studzimy i przekładamy do pucharków. Odstawiamy, aż deser będzie chłodny.

