Róże karnawałowe
- mąka pszenna: 300 g
- żółtko: 4 szt.
- cukier: 3 g
- sól: 3 g
- spirytus: 15 ml
- kwaśna śmietana: 30 g
- konfitura różana: 100 g
- cukier puder: 25 g
- olej: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: szykujemy okrągłej wielkości akcesoria, które posłużą do wycinania róż karnawałowych, mogą to być szklanki o różnej średnicy (szklanka, literatka, kieliszek) lub wykrawacze do ciastek. Ponadto wyjmujemy też składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
krok 2
Składniki na ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, dosypujemy cukier i sól, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, spirytus (lub wódkę, rum, a nawet ocet 6%) i śmietanę. Zagniatamy ręcznie, aż ciasto będzie jednolite.

ZjedzPięknie krok 3
Ubijanie: z ciasta formujemy kulę i przekładamy na stolnicę. Następnie uderzamy je wałkiem z każdej strony, i zagniatamy, dzięki temu jest odpowiednio napowietrzone, a róże wyjdą lekkie i chrupiące. Proces powtarzamy przez mniej więcej 10–15 min.

ZjedzPięknie krok 4
Wycinanie: odrywamy kawałek ciasta faworkowego i kładziemy je na czystym blacie lub stolnicy, na powierzchni podsypanej mąką. Resztę zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką bawełnianą, żeby nie obeschło. Pierwszą partię wałkujemy na cienki placek (ok. 2 mm) i wycinamy równą ilość kółek różnej wielkości.

ZjedzPięknie krok 5
Formowanie: z wyciętych kółek robimy róże karnawałowe. Każdy kawałek nacinamy na brzegu w kilku miejscach. Układamy jeden na drugim, zaczynąjąc od największego, mocno dociskamy środek. Można zrobić to patyczkiem, powstanie wtedy niewielka dziurka. Jeśli się obawiamy, że zespojenie może puścić, można poszczególne warstwy przesmarować rozbełtanym białkiem jajka.

ZjedzPięknie krok 6
Smażenie: w garnku rozgrzewamy olej (może też być smalec). Partiamy wkładamy do niego róże z ciasta, dołem (najmniejszym kółkiem) w stronę dna garnka. Smażymy do zrumienienia z każdej strony. Gotowe wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odstawiamy do wystygnięcia.

ZjedzPięknie krok 7
Smażenie: na przestudzone róże karnawałowe nakładamy porcję konfitury różanej (może też być śliwkowa, wiśniowa lub malinowa). Wierzch obficie posypujemy cukrem pudrem.

ZjedzPięknie


