Rozgrzewająca zupa gulaszowa z pulpecikami
Pyszna , pikantna zupa , która rozgrzeje nawet największego zmarzlucha!
Składniki:
- marchew - 2 szt
- pietruszka - 1 szt
- cebula - 1 szt
- por -1 szt
- papryka czerwona - 1 szt
- bulion - 1,5 l
- liśc laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 3 szt
- słodka papryka - 2 łyżeczki
- chilli - szczypta
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz - 1 szczypta
- olej - 4 łyżki
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- majeranek - 1 szczypta
- śmietana 18% - 2 łyżki
- mielona wołowina - 300 g
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
- mąka do obtoczenia - 2 łyżki
Kroki przygotowania:
Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Zalewamy gorącym bulionem.
Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku.
Gotujemy ok. 15 - 20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy jeszcze ok. 5 minut.
Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
Pulpeciki:
Mielone mięso mieszamy z bułką tartą , solą i pieprzem
( możemy dodac cebulkę ).
Formujemy niewielkie pulpeciki.
Obtaczamy w mące.
Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę.
Gotujemy ok. 15 minut.
Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy.
Podajemy bardzo gorące!


