
Zupa z soczewicy zielonej (rozgrzewająca)
- soczewica zielona: 100 g
- filet z kurczaka: 1 szt.
- ziemniaki: 3 szt.
- marchewka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 1 łyżka stołowa
- zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- chili: 3 g
- bulion drobiowy: 1 l
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Zielona soczewica: wsypujemy do miseczki i płuczemy. Następnie zalewamy strączki zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie przesypujemy ją do garnka. Zalewamy bulionem drobiowym.
krok 2
Przygotowanie warzyw: marchewkę i ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, a marchewkę w słupki. Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną (8–10 minut, od momentu zagotowania wody). Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, smażymy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5–7 minut.
krok 3
Przygotowanie kurczaka: myjemy w zimnej wodzie filet, oczyszczamy z ewentualnych błonek, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę. Mięso posypujemy solą, pieprzem i ziołami, smażymy na złoty kolor. Kurczaka przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
krok 4
Zupa z soczewicy zielonej: doprawiamy solą, pieprzem i chili. Dokładamy odłożonego kurczaka. Porcje wlewamy do talerzy, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

