
Rożki z ciasta francuskiego
- cytryna: 1 szt.
- jabłka: 3 szt.
- rodzynki: 50 g
- cukier: 40 g
- cynamon: 2 g
- mąka pszenna: 15 g
- ciasto francuskie: 375 g
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Cytryna: dokładnie ją myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Z połówki ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z całości – wyciskamy sok.
krok 2
Jabłka: myjemy i obieramy ze skórek. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy połową soku z cytryny. Dodajemy skórkę z cytryny, rodzynki, cukier, cynamon i mąkę pszenną. Ostrożnie i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
krok 3
Ciasto francuskie: rozkładamy na stolnicy lub blacie oprószonym mąką. Dzielimy na 6 kwadratów. Na każdy nakładamy przygotowany farsz jabłkowy i składamy na pół po przekątnej. Brzegi ciasta przyciskami widelcem, aby dobrze się ze sobą skleiły.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Dużą płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 5
Pieczenie: rożki z ciasta francuskiego smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 20–25 min.
krok 6
Lukier: pozostały sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy przestudzone rożki z jabłkami.

