Rożki z tortilli z kurczakiem
- pierś z kurczaka: 500 g
- słodka papryka: 2 g
- papryka ostra: 1 szczypta
- czosnek granulowany: 1 szczypta
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- czerwona cebula: 1 szt.
- czerwona papryka: 0.5 szt.
- konserwowe ogórki: 1 szt.
- kukurydza konserwowa: 40 g
- gouda: 40 g
- cheddar: 40 g
- olej: 15 ml
- tortilla: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: filet z kurczaka (mogą być też polędwiczki) oczyszczamy z błonek. Kroimy je w nie zbyt dużą kostkę. Posypujemy je przyprawami i dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie kawałki były nimi obtoczone. Na patelnię wlewamy olej, mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Przesmażamy kurczaka - powinien odparować i lekko się zrumienić.

wero.ugc krok 2
Warzywa: w kostkę kroimy 1 ogórek konserwowy, czerwoną cebulę i pół świeżej papryki.

wero.ugc krok 3
Smażenie: na patelnię, na której smażył się wcześniej kurczak, wrzucamy paprykę i cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Potem dodajemy ogórek konserwowy i mięso. Mieszamy.

wero.ugc krok 4
Tortilla: potrzebne nam będą gotowe 3 pszenne placki, jeśli mamy nieco więcej czasu to polecamy zrobić domową tortillę, która smakuje dużo lepiej i jest po prostu zdrowsza. Dzielimy je na mniej więcej równe 3 trójkąty.

wero.ugc krok 5
Faszerowanie: ścieramy sery i mieszamy je. Placki zwijamy w rożek, węższa część będzie stanowiła podstawę, tu zwijamy ciaśniej. Na spód wkładamy mieszankę serów, potem farsz z kurczakiem i kończymy serem. Proces powtarzamy aż do wykończenia składników. Gotowe rożki z tortilli przekładamy do air fryera, przeciętnie mieści się do niego około 9 przekąsek. Zamykamy szufladkę i ustawiamy na 150 stopni Celsjusza, odmierzamy 9 minut.

wero.ugc krok 6
Podanie: gotowe rożki z tortilli z kurczakiem pieczone w airfryairze przekładamy na talerz i możemy częstować nimi domowników lub gości. W wersji obiadowej pasują do nich domowe frytki belgijskie, a na szwedzki stół wystarczą sos czosnkowy i pomidorowy.

wero.ugc


