Reklama

Rożki z tortilli z kurczakiem pieczone w air fryerze robi się szybko i łatwo, a przy tym wyglądają efektownie. Nie są tak oczywiste jak tradycyjne, duże pszenne placki wypełnione farszem, które raczej trudno się je w czasie spotkań na stojąco. Składniki są na tyle neutralne, że zjedzą je również dzieci, można wtedy zmniejszyć ilość ostrych przypraw. Rożki z tortilli z kurczakiem to prawdziwe chrupiące imprezowe odkrycie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Mięso: filet z kurczaka (mogą być też polędwiczki) oczyszczamy z błonek. Kroimy je w nie zbyt dużą kostkę. Posypujemy je przyprawami i dokładnie mieszamy, tak żeby wszystkie kawałki były nimi obtoczone. Na patelnię wlewamy olej, mięso przekładamy na rozgrzany tłuszcz. Przesmażamy kurczaka - powinien odparować i lekko się zrumienić.

    wero.ugc

  • krok 2

    Warzywa: w kostkę kroimy 1 ogórek konserwowy, czerwoną cebulę i pół świeżej papryki.

    wero.ugc

  • krok 3

    Smażenie: na patelnię, na której smażył się wcześniej kurczak, wrzucamy paprykę i cebulę. Podsmażamy przez chwilę. Potem dodajemy ogórek konserwowy i mięso. Mieszamy.

    wero.ugc

  • krok 4

    Tortilla: potrzebne nam będą gotowe 3 pszenne placki, jeśli mamy nieco więcej czasu to polecamy zrobić domową tortillę, która smakuje dużo lepiej i jest po prostu zdrowsza. Dzielimy je na mniej więcej równe 3 trójkąty.

    wero.ugc

  • krok 5

    Faszerowanie: ścieramy sery i mieszamy je. Placki zwijamy w rożek, węższa część będzie stanowiła podstawę, tu zwijamy ciaśniej. Na spód wkładamy mieszankę serów, potem farsz z kurczakiem i kończymy serem. Proces powtarzamy aż do wykończenia składników. Gotowe rożki z tortilli przekładamy do air fryera, przeciętnie mieści się do niego około 9 przekąsek. Zamykamy szufladkę i ustawiamy na 150 stopni Celsjusza, odmierzamy 9 minut.

    wero.ugc

  • krok 6

    Podanie: gotowe rożki z tortilli z kurczakiem pieczone w airfryairze przekładamy na talerz i możemy częstować nimi domowników lub gości. W wersji obiadowej pasują do nich domowe frytki belgijskie, a na szwedzki stół wystarczą sos czosnkowy i pomidorowy.

    wero.ugc

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama