
Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"
- białko jaja: 6 szt.
- sól: 1 szczypta
- mąka kukurydziana: 1.5 łyżeczki
- cukier: 320 g
- barwnik spożywczy: 0.5 łyżeczki
- śmietana 30%: 350 ml
- granat: 2 szt.
- woda z kwiatu pomarańczy: 1.5 łyżki stołowe
- cukier: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na bezy: piekarnik rozgrzewamy do temp. 140°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W dużej szklanej misce białka posypujemy solą, ubijamy z dużą prędkością (za pomocą miksera), aż się spienią. Dodajemy mąkę kukurydzianą i ubijając, stopniowo i małymi porcjami (1–2 łyżki naraz) wsypujemy cukier.
krok 2
Gdy białka utworzą sztywne szczyty (zwykle zajmuje to 10–15 min), delikatnie dodajmy czerwony barwnik spożywczy, tworząc zawirowania. Za pomocą dwóch dużych łyżek nakładamy pianę na blaszkę wyłożoną pergaminem. Bezy powinny mieć 10–12 cm średnicy i 6 cm wysokości. Przekręcamy łyżkę i kończymy kolczastym czubkiem. Pieczemy ok. 1 godz. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezy do ostygnięcia w środku, lekko tylko uchylając drzwiczki na 15–30 min.
krok 3
Na syrop: z 3 granatów wyciskamy sok. Podgrzewamy go w rondlu, dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy i cukier (50 g). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż syrop będzie gęsty i błyszczący. Pozostawiamy do ostygnięcia, odkładamy. Bezy podajemy z bitą śmietaną, posypane garścią nasion granatu i skropione syropem z granatów.

