
Rurki z bitą śmietaną
- mąka pszenna: 390 g
- śmietana 12%: 240 ml
- masło: 250 g
- jajka: 160 g
- śmietana: 480 ml
- cukier puder: 10 g
- sól: 1 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: wysypujemy na stolnicę 390 g mąki, szczyptę soli, dodajemy do tego 240 g śmietany 12% oraz pokrojone w kawałki masło. Siekamy wszystko dokładnie nożem, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Możemy też zmiksować składniki w robocie kuchennym, a potem je wyjąć i ulepić jednolitą kulę. Wkładamy ją później do torebki foliowej i umieszczamy na godzinę w lodówce.
krok 2
Wałkowanie: wykładamy chłodne ciasto na stolnicę, odkrawamy 1/3 kawałka i formujemy kształt prostokąta.
krok 3
Zawijanie rurek: z ciasta odcinamy paski szerokości 2 cm. Foremki od rurek smarujemy olejem. Nawijamy ciasto na foremki.
krok 4
Piekarnik: rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy na niej rurki jedna przy drugiej. Wkładamy je do nagrzanego piecyka i pieczemy 30 minut. Wyjmujemy, czekamy aż lekko przestygną, a następnie zdejmujemy z foremek.
krok 5
Śmietanę: 480 g kremówki (30%) ubijamy razem z cukrem pudrem przy pomocy miksera. Napełniamy nią ostudzone rurki.

