Porady:
Jak przyprawić rybę na parze?
Ryba na parze nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczy posypać ją solą i pieprzem, a już po ugotowaniu skropić sokiem z cytryny. Jeśli jednak szukasz bardziej wyrazistych smaków, idealnie sprawdzi się biały, kolorowy lub cytrynowy pieprz, który nada rybie dodatkowego aromatu. Wyrazistości potrawie doda też czosnek, koperek, pietruszka, bazylia, rozmaryn lub tymianek. W bardziej orientalnej wersji rybę można też doprawić szczyptą kurkumy lub mieszanką curry.
Marynata do ryby na parze może być bardzo prosta i nie trzeba do niej zbyt wielu składników. Jako baza dobrze sprawdzi się oliwa z oliwek lub zwykły olej rzepakowy, do którego dodasz świeże zioła, przyprawy i czosnek. Podobnie jak w przypadku drobiu, marynata do ryby zyska bogactwo smaku dzięki dodatkowi białego, wytrawnego wina. Filet można też zamarynować w sosie sojowym, soku z cytryny lub po prostu namoczyć w mleku.
Z czym podawać rybę na parze?
Przyrządzona na parze ryba jest bardzo delikatna, nie potrzebuje więc zbyt wielu ciężkich i wyrazistych dodatków. Na obiad można podać ją z gotowanymi ziemniakami, ziemniaczanym puree lub z białym albo brązowym ryżem. Dobrze będzie komponować się też z makaronem. Jako kolacja sprawdzi się z zieloną sałatą, skropioną oliwą lub sosem vinaigrette.
Najlepiej smakuje ryba na parze z warzywami. Można je od razu ugotować w parowarze. Do ryby świetnie pasują brokuły, szpinak, fasolka szparagowa, marchewka czy zielony groszek. Możesz też wykorzystać gotowe, mrożone mieszanki warzywne, tzw. warzywa na patelnię, które podkreślą smak ryby, a dzięki mieszance składników w różnych kolorach, będą ładnie prezentować się na talerzu.
Notka redakcyjna:
Pomysły na sos do ryby na parze
Delikatne, białe mięso ryby ugotowanej na parze, zyska dzięki dodatkowi odpowiedniego sosu. Jaki będzie najlepszy? Możliwości jest bardzo dużo i można eksperymentować z różnymi smakami, warto jednak pamiętać, żeby sos nie był zbyt mocny i wyrazisty, ani przesadnie tłusty, ponieważ wtedy zamiast podkreślić smak ryby, zdominuje całą potrawę.
Najprostszym wyborem będzie prosty sos śmietanowy. Można łatwo przerobić go na sos czosnkowy, dodając kilka świeżych, roztartych ząbków. Smak ryby podkreśli też sos koperkowy lub sos szpinakowy. Wykwintne i eleganckie danie uzyskasz dodając do ryby sos z cytrynową nutą lub z ziarenkami zielonego pieprzu. Jeśli lubisz orientalne smaki, możesz przygotować sos z dodatkiem imbiru i limonki lub sos w stylu meksykańskim z pomidorami i papryką.