
Ryba po bałkańsku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pstrąg: 1 kg
- sok z cytryny: 30 ml
- olej: 45 ml
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- czerwona papryka: 3 szt.
- pomidor: 2 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- kostka rosołowa: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Rybę myjemy, patroszymy, przecinamy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paseczki. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w krążki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Natkę myjemy, osuszamy, kilka gałązek odkładamy, resztę siekamy.
krok 2
Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, dodajemy olej, mieszamy, wlewamy do brytfanny. Rybę i warzywa układamy w brytfannie, posypujemy natką. Wstawiamy na 40 min, do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Przed podaniem posypujemy świeżą natką.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

