Porady:
- Pyszny będzie zarówno dorsz w cieście, jak i panga, a nawet mniej popularna sola lub tilapia. Wybierajmy jednak kawałki ryby bez skóry – panierujemy bowiem całą rybę, więc powinna być gotowa do konsumpcji.
- Rybę możemy smażyć na oleju słonecznikowym, jednakże znacznie zdrowszą alternatywą jest olej rzepakowy. Opcjonalnie możemy też wykorzystać masło klarowane lub olej kokosowy.
- Rybę w cieście należy przygotować z filetów rybnych – zwykle polecany jest dorsz, ale z powodzeniem można zastąpić go każdą inną rybą.
- Świetną wariacją na temat naszego przepisu jest ryba w cieście naleśnikowym.Jej przygotowanie zaczynamy od usmażenia naleśników, następnie (po ich ostudzeniu), zawijamy w nie przyprawioną rybę i obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu przez kilka minut z każdej strony.
- Jeśli chcemy, by nasza ryba w cieście była naprawdę chrupiąca, to z powodzeniem możemy przygotować ją w głębokim tłuszczu we frytkownicy.
Notka redakcyjna:
Ryba w cieście zamiast tradycyjnej panierki
Ryba w cieście jest świetnym zamiennikiem dla znacznie częściej spotykanej ryby smażonej w panierce. Z powodzeniem możemy podawać ją na obiad, np. wraz z purée ziemniaczanym, frytkami lub ziemniaczkami opiekanymi w piekarniku, a także – obowiązkowo – również z warzywami (np. ze świeżym ogórkiem) i opcjonalnie z sosem np. tatarskim czy czosnkowym. Warto podejść kreatywnie do dodatków, zwłaszcza jeśli przygotowujemy danie na wyjątkową okazję. Tradycyjne frytki można zastąpić warzywnymi, np. z buraka, z różnokolorowych marchewek, z pietruszki. Ziemniaki można zapiec w plastrach, dodatkowo doprawiając je słodką papryką lub czosnkiem, a nawet posypując je odrobiną cheddara. Rybę w cieście możemy też serwować w roli przystawki na przyjęciu czy spotkaniu w gronie znajomych. Świetnie odnajdzie się również na wigilijnym stole.
Jak przygotować ciasto do ryby?
Ryba w cieście wymaga przygotowania odpowiedniego ciasta – chociaż to filety rybne są głównym bohaterem tego dania, to jednak ciasto jest ważnym dodatkiem i wpływa na ostateczny smak naszej potrawy.Podstawą w cieście do ryby jest mąka – najlepiej użyć pszennej i ziemniaczanej w proporcji 3:1. Mąkę pszenną możemy bez problemu zastąpić inną. Oprócz tego niezbędne jest jajko (możemy wykorzystać je w całości lub użyć tylko ubitego białka), a także proszek do pieczenia i przyprawy. W tak przygotowanym cieście obtaczamy filety rybne i smażymy na głębokim tłuszczu (np. oleju słonecznikowym lub rzepakowym czy na maśle klarowanym).
Jaka ryba na obiad?
Na obiad najlepiej wybierać ryby ze zrównoważonych połowów, a także te gatunki ryb, które nie są zagrożone wyginięciem. Tego typu informacje można uzyskać na stronie WWF. W Polsce najczęściej jadane ryby to: łosoś, śledź, dorsz, makrela, tuńczyk. Przy czym te dwie ostatnie spożywane są najczęściej w postaci wędzonej (makrela) lub w puszcze (tuńczyk). Na obiad najchętniej wybieramy dorsza lub łososia. Jednakże zdecydowanie to właśnie dorsz lepiej nadaje się do panierowania lub przygotowania ryby w cieście.