Porady:
W przepisie na rybę w cieście naleśnikowym wykorzystujemy:
- filety rybne - chodzi o to, żeby nie trzeba było wyjmować z tak przygotowanej ryby ości. Najlepiej sprawdzą się takie ryby jak dorsz czy mintaj. Możemy także w ten sam sposób przygotować drobne rybki, zjadane w całości, na przykład szprotki.
- mleko - najlepiej tłuste
- olej - najlepiej rzepakowy. Po usmażeniu rybę osączamy na papierowym ręczniku.
Notka redakcyjna:
Ciasto do ryby - jak urozmaicać?
Ciasto naleśnikowe do ryby można doprawiać według uznania. Wykorzystajmy w tym celu na przykład ulubione zioła. Dobrze będzie pasował drobno pokrojony koperek, natka pietruszki, nieco rozmarynu. Pamiętajmy, że zioła suszone będą miały intensywniejszy smak i aromat niż zioła świeże. Do ciasta można też dodać świeżo zmielony pieprz. Ponieważ ryba smażona w cieście świetnie komponuje się z cytryną, możemy nie tylko zaserwować ją z ćwiartką cytryny, ale też dodać niewielką ilość soku z cytryny do ciasta. Jeśli chcemy, by ciasto naleśnikowe było bardziej puszyste, dolejmy do niego trochę wody gazowanej.
Ryba w cieście naleśnikowym - z czym podawać?
Ryba w cieście naleśnikowym bardzo dobrze smakuje sama, skropiona po prostu sokiem z cytryny. Będzie pasowała też do ziemniaków - zarówno w formie chrupiących złocistych frytek, jak i aksamitnego puree. Ryba w cieście naleśnikowym świetnie komponuje się również z różnymi sałatkami i surówkami. Możemy podać ją klasycznie, z surówką z kiszonej kapusty i marchewki lub na przykład z surówką coleslaw. Ryba w cieście naleśnikowym z warzywami pieczonymi lub gotowanymi także będzie smaczna.