Porady:
- Ryba w sosie śmietanowym może być przygotowana dzień wcześniej i odgrzana kolejnego dnia. Potrawa nie straci na smaku ani konsystencji, a wręcz przeciwnie, przejdzie jeszcze bardziej wszystkimi smakami.
- Sos do ryby można nieco odchudzić, zastępując śmietanę jogurtem naturalnym lub mlekiem.
- Do tego dania można dodać też inne owoce morza, na przykład krewetki czy kalmary.
- Ryba zapiekana w piekarniku to nie wszystko, podobne danie możemy wyczarować z patelni. Wystarczy usmażyć cebulkę, następnie dorzucić na patelnię rybę i zalać wszystko sosem, a następnie dusić około 7-8 minut.
- Taka zapiekanka rybna może być upieczona zarówno w dużym naczyniu, na kilka osób, jak i w małych kokilkach na jedną porcję.
Notka redakcyjna:
Jaką rybę wybrać do zapiekania?
Do zapiekania w sosie sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone filety. Jeśli chodzi o rodzaj ryby, może to być zarówno morszczuk, pstrąg, mintaj, lin, dorsz, halibut, jak i łosoś.
Jakie przyprawy do ryby?
Wielu z nas zastanawia się czym przyprawić rybę, aby nadać jej aromatu. Zwykle wykorzystujemy gotowe mieszanki ziół do ryb, jednak warto eksperymentować z różnymi smakami i zapachami. Mięso rybie świetnie współgra z aromatem oregano, estragonu oraz rozmarynu. Świeże filety można natrzeć też sokiem z cytryny, lub obłożyć jej plasterkami. Ryba lubi też towarzystwo pieprzu, szczególnie białego lub cytrynowego. Do ryb fantastycznie sprawdzi się sos sojowy lub sos teriyaki. Ważne jednak, aby uważać z ilością sosu sojowego lub soli, gdyż nadmiar szybko wniknie w delikatne mięso ryby i w efekcie danie będzie przesolone.
Jak zrobić sos śmietanowy?
Przepis na sos śmietanowy nie jest trudny i wystarczy do niego tylko kilka tanich składników. Możemy przygotować go na dwa sposoby- na zimno lub na gorąco. Pierwszy wariant poleca na wymieszaniu śmietany z solą, czosnkiem i ziołami. Z kolei przepis na sos śmietanowy na ciepło, polega na przygotowaniu zasmażki z mąki i masła, a następnie dodaniu do tego śmietanki i gotowaniu wszystkiego na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
Dodatki do ryby - z czym podać rybę?
Ryba w sosie może być wzbogacona różnego rodzaju dodatkami. Świetnie sprawdzą się tu wszelkie warzywa, szczególnie por, brokuły, groszek, fasolka szparagowa, pieczarki czy szpinak. Ryba zapiekana może być też w towarzystwie oliwek, suszonych pomidorów, czy kaparów. Gotowe danie podajemy z ugotowanymi ziemniakami, ryżem lub kaszą, lub od razu wkładamy te składniki do naczynia i zapiekamy wszystko razem w sosie. W ten sposób otrzymujemy pyszną i sycącą zapiekankę rybną. Innym pysznym pomysłem jest ryba zapiekana w sosie śmietanowym z serem. Dodatek ciągnącej się mozzarelli czy wyrazistego parmezanu, nadaje całemu daniu jeszcze więcej smaku. Rybę zapiec też można w sosie grzybowym, na bazie kurek, pieczarek czy borowików.
Ryba z piekarnika - inne przepisy
Ryba to wdzięczny składnik do wielu przepisów. Można z niej zrobić wszelkiego rodzaju zapiekanki, w rozmaitych sosach i z różnymi dodatkami. My szczególnie polecamy łososia zapiekanego ze szpinakiem lub z ziemniakami, dorsza pieczonego z warzywami i pstrąga z piekarnika.