Może rybkę na puree w porze lunch'u Dama zje?
Składniki:
2 kawałki filetu delikatnej białej ryby (sola, panga...)
1 duże jajo
1 łyżka sosu Sambal Oelek
2 łyżki wytrawnego białego wina
100ml wody
mąka pszenna (ile zabierze)
zioła do ryb - mieszanka
4 ziemniaczki
kawałek selera
1 łyżka masła
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki słodkiej śmietanki
gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
1 duża czerwona papryka
szczypior
masło klarowane do smażenia
Kroki przygotowania:
Rybę posól, posyp ziołami i odstaw. Obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Obraną paprykę zetrzyj na tarce na podłużne paski. lekko posól i odstaw. W miseczce wymieszaj jajo z wodą i winem oraz sosem Sambal Oelek - dosypuj mąki ciągle mieszając aż uzyskamy lane ciasto. Rybę oprósz mąką, a następnie zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Odsącz rybę na ręczniku papierowym. Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub zmiksuj blenderem. Dodaj śmietankę , masło i kurkumę - dopraw solą i starta gałką muszkatołową - wymieszaj. Ułóż puree na talerzu, na nim rybę i paprykę. Udekoruj szczypiorem.


