
Ryż jaśminowy z piersią z kaczki
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź.
krok 2
Pierś z kaczki ułóż skórą do dołu na zimnej patelni i smaż, aż skóra będzie ładnie przyrumieniona i wytopi się tłuszcz. Obróć piersi na drugą stronę, przysmaż tylko chwilę, żeby mięso ścięło się z zewnątrz. Przełóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut. Wyciągnij, przykryj folią aluminiową i odłóż na bok.
krok 3
Na patelnię wlej odrobinę oleju sezamowego, wrzuć pak choi podzieloną na osobne liście i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Smaż, aż kapusta lekko zmięknie, przełóż z patelni. Na tę samą patelnię wylej miód i sos sojowy. Chwilę smaż, aż zgęstnieje. Ściągnij z ognia i dołóż kaczkę. Obtocz ją w powstałym sosie, przełóż na deskę i pokrój w plasterki.
krok 4
Na talerze wyłóż ryż, kapustę z chili i kaczkę. Posyp szczypiorkiem i sezamem.


