Porady:
- Czas podany w przepisie jest odpowiedni dla ryżu białego, takiego jak basmati.
- W przypadku gotowania ryżu na sypko ważnym krokiem jest dokładne wypłukanie go ze skrobi. To ona jest odpowiedzialna za sklejanie się ziaren. Najlepiej wsypać je do miski lub garnka, zalać zimną wodą, przemieszać i odcedzić. Czynność powtarzać do czasu, aż woda przestanie być mętna.
- Po ugotowaniu i przełożeniu ryżu na sitko (lub durszlak), można przelać go zimną bieżącą wodą, aby dodatkowo wypłukać skrobię.
- Jeśli mamy mniej czasu, możemy sięgnąć się po ryż w torebce. Czas gotowania jest krótszy i nie musimy przejmować się ilością wody.
- Ugotowany ryż najlepiej spożyć od razu i nie przechowywać go na później, gdyż mogą się w nim rozwijać szkodliwe dla zdrowia bakterie.
Notka redakcyjna:
Ile czasu gotuje się ryż na sypko?
Im mniej przetworzona odmiana, tym czas gotowania jest dłuższy. Proporcje ryżu do wody są takie same – 2:3. Czas powinien być podany na opakowaniu:
- ryż basmati – 15 min
- parboiled – 15 min
- jaśminowy – 20 min
- arborio –30 min
- czarny – 30 min
- brązowy – 40 min
- dziki – 45 min
Ryż krótkoziarnisty, np. arborio, gotuje się trochę krócej niż długoziarnisty i ma większą tendencję do sklejania się. Polecany jest do sushi. Szczególnie cenione są odmiany japońskie, np. Koshihikari, Haruka czy Calrose.
W jakich potrawach sprawdzi się ryż na sypko?
Ryż na sypko jest charakterystyczny dla kuchni orientalnej – występuje w ostrych daniach z kurczakiem, wołowiną lub owocami morza. Doskonale pasuje także do ryb, mięs lub sosów. Na jego bazie można przygotować pyszne dania z patelni, np:
Ryż jest niezbędny do tradycyjnych domowych gołąbków lub wegetariańskich z warzywnym farszem. Ugotowany na sypko doskonale sprawdza się w sałatce z ryżem i kurczakiem lub sałatce z tuńczykiem i ryżem.
Ryż na sypko z mlekiem
Słodkie desery z ryżem najczęściej przygotowywane są na ryżu o krótkich ziarnach, np. arborio. Wtedy pudding wychodzi miękki i gładki. Jednak jeśli wolimy bardziej sypki ryż, możemy sięgnąć po długoziarnisty lub jaśminowy i ugotować go z mniejszą ilością mleka. Poniżej sprawdzone pomysły: