Reklama

Proste danie z ryżu, doskonałe na ciepłą kolację.

Składniki:

1 torebka ryżu
30 dkg wędzonego boczku
1 cebula
olej do smażenia
sól do smaku

Kroki przygotowania:

W garnku zagotować wodę, dodać do niej trochę soli. Włożyć torebkę z ryżem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedzić i wysypać z woreczka. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić na niego pokrojony w kostkę boczek. Jak boczek jest trochę tłuściejszy, to nie trzeba dawać oleju. Boczek zrumienić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać i smażyć dalej razem, aż cebula się zeszkli. Wsypać do tego ryż i smażyć jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. W razie potrzeby ryż można doprawić jeszcze odrobiną soli.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama