Reklama

Bardzo dobry smażony ryż po Tajsku! Smacznego!

Składniki:

250g piersi z kurczaka, drobno pokrojonej
400g ugotowanego ryżu jaśminowego
2 ubite jajka
2-3 łyżki - sos rybny
1 cebula, drobno pokrojona
15g suszone grzyby mun
2 łyżeczki - olej sezamowy
liście bazylii
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 papryczki chilli, drobno posiekane
czarny pieprz

Kroki przygotowania:

1. 15 gram grzybów mun zalewamy gorącą wodą, odstawimy na 10 minut, po czym odcedzamy.
2. 2 łyżeczki oleju sezamowego mieszamy z 2 jajkami, wymieszane jajko odstawiamy na bok.
3. W patelni wok rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego, po czym smażymy 250 gram piersi z kurczaka, cały czas mieszając.
4. Po 2-3 minutach do patelni wok dodajemy cebulę drobno pokrojoną, 3 ząbki czosnku, doprawiamy mielonym pieprzem, po czym dalej smażymy energicznie mieszając.
5. Po 2 minutach smażenia, dodajemy 400 gram ugotowanego ryżu jaśminowego, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej odcedzone grzyby mun, liście bazylii, 2 papryczki chilli, 2-3 łyżki sosu rybnego oraz doprawiamy solą. Całość smażymy do momentu wymieszania się składników.
6. Po 2 minutach smażenia dodajemy wcześniej wymieszane jajko. Smażymy mieszając jeszcze przez chwilę, po czym tajska potrawa jest gotowa.
Do dekoracji potrawy użyliśmy : liści bazylii, pietruszki oraz drobno startej marchewki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama