
Ryż z kurczakiem i warzywami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- filet z kurczaka: 1 szt.
- ryż: 200 g
- mrożona mieszanka warzyw: 400 g
- olej: 30 g
- cebula: 1 szt.
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
- przyprawa curry: 1 szczypta
- woda: 350 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ryż z kurczakiem i warzywami - przepis: Ryż należy wypłukać i ugotować w 350 ml wody doprawioną szczyptą soli. Po około 15 minutach powinien być gotowy. Od czasu do czasu należy go przemieszać.

fot. iStock krok 2
Następnie pierś z kurczaka należy pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie trzeba dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość należy dokładnie wymieszać, po czym dodać zamrożone warzywa na patelnie. Wszystkie składniki należy smażyć ciągle mieszając, aż warzywa będą miękkie. Wystarczy 15 minut.

fot. iStock krok 3
Na koniec trzeba dodać ugotowany ryż i przyprawy. Ryż z kurczakiem i warzywami trzeba dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę przysmażyć. Taki ryż z warzywami i kurczakiem najlepiej smakuje na gorąco.

fot. iStock

