Reklama

Gotowany ryż z usmażonymi leśnymi grzybami.

Składniki:

25 dkg brzozaków
25 dkg kurek
1 cebula
1 torebka ryżu
1 szklanka śmietany 12 %
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta kurkumy
natka pietruszki - wg uznania
olej do smażenia

Kroki przygotowania:

W garnku zagotować wodę, posolić ją. Ugotować w niej ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzić i wysypać z torebki. Grzyby oczyścić, umyć i dowolnie pokroić. Pokrojoną w kostkę cebulę lekko zrumienić na oleju. Do cebuli dodać pokrojone grzyby i smażyć razem tak długo, aż płyn z grzybów odparuje. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Do grzybów dodać ryż, śmietanę i kurkumę. Wymieszać i smażyć dalej razem, aż potrawa wyraźnie zgęstnieje. Podawać ją posypaną posiekaną natką pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama