Porady:
- Możemy podawać ryż z truskawkami na ciepło lub na zimno. Jeśli wybieramy tę drugą opcję, nie musimy podgrzewać owoców z cukrem, wystarczy, że zgnieciemy je za pomocą widelca. Truskawki można także zmiksować z jogurtem, śmietaną lub kefirem i podać w formie sosu.
- Biały cukier warto zastąpić zdrowszymi substancjami słodzącymi, takimi jak miód lub syrop z agawy. Jeśli chcemy, żeby ryż na mleku z truskawkami miał mniej kalorii, użyjmy ksylitolu, erytrolu lub stewii. Ilość cukru lub słodzika dopasujmy do własnych preferencji. Smak dania zależy w dużej mierze od tego, jak dojrzałe są wykorzystane przez nas owoce.
- Żeby przygotować tę potrawę dla wegan, zastąpmy masło olejem kokosowym, a mleko dowolnym napojem roślinnym, na przykład migdałowym.
- Najlepszy rodzaj ryżu do dania z truskawkami na słodko to basmati lub jaśminowy. Jeśli chcemy uzyskać konsystencję puddingu, możemy użyć ziaren o dużej zawartości skrobi, czyli arborio, carnaroli lub bomba.
- Ryż na mleku z owocami dobrze komponuje się z dodatkami takimi jak świeże zioła (mięta, bazylia, tymianek) i płatki migdałów. Danie możemy tez posypać cynamonem. Zamiast cukru waniliowego sprawdzi się aromat lub esencja waniliowa.
- Poza sezonem letnim bez problemu przygotujemy ryż z truskawkami mrożonymi. Najlepiej rozmrozić je z cukrem w rondelku. Możemy dodać do nich odrobinę mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą, żeby uzyskać konsystencję frużeliny.
- Jeśli chcecie poszerzyć swoje horyzonty kulinarne, sprawdźcie, jak przyrządza się ryż na słodko w innych krajach. Proponujemy wypróbowanie na przykład hiszpańskiego arroz con leche.
Notka redakcyjna:
Ryż z truskawkami – przepis o wielu obliczach
To pozornie proste danie może występować pod wieloma postaciami. Wiemy już, że możemy przyrządzić treściwy ryż z truskawkami i śmietaną lub kefirem, ale to nie wszystko. Jak jeszcze warto go modyfikować? Sprawdźcie:
- ryż na mleku z truskawkami i bananem – w maju i czerwcu możemy cieszyć się pełnią smaku soczystych polskich truskawek, ale jeśli jest poza sezonem lub trafiliśmy na mało słodkie owoce, możemy połączyć je z bananami. Dzięki temu uda nam się ograniczyć ilość białego cukru.
- ryż z truskawkami i bitą śmietaną – letni deser na spotkanie rodzinne lub przyjęcie dla dzieci. Ugotowany ryż wkładamy do pucharków, polewamy go sosem truskawkowym i przykrywamy bitą śmietaną. Deser możemy udekorować kawałkami owoców, a także polewą kakaową lub czekoladową.
- ryż z sosem truskawkowym i serem – najlepiej sprawdzą się kremowe włoskie serki, takie jak mascarpone lub ricotta, ale można też wymieszać ryż z tłustym twarogiem lub śmietankowym smarowidłem do kanapek.
- truskawkowy ryż na mleczku kokosowym – doskonała propozycja dla wegan, osób nietolerujących laktozy i dzieci. Przygotowując to danie, warto mieć pod ręką kardamon, gałkę muszkatołową i cynamon.
Ryż z truskawkami z piekarnika
Jeśli mamy nieco więcej czasu i chcemy poeksperymentować w kuchni, wypróbujmy ryż zapiekany z truskawkami. Przepis nie różni się od tradycyjnego pod względem składników, ale zmianie ulega sposób przygotowania. Najpierw gotujemy ryż na sypko ze szczyptą soli. Łączymy go z truskawkami i cukrem, przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i zalewamy mlekiem lub śmietanką. Przykrywamy go i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upływie tego czasu odkrywamy naczynie i pozwalamy, żeby ryż przyrumienił się na wierzchu. Taką zapiekankę z truskawkami, podobnie jak tradycyjne danie z ryżem, możemy jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można ją upiec w małych kokilkach i podawać jako słodką przekąskę lub zabrać do pracy na drugie śniadanie. Jeśli chcemy przyrządzić deser, który będzie można kroić i podawać jak ciasto, wystarczy, że dodamy do mieszanki ryżowej jajka.