Porady:
- Nie mieszamy ryżu podczas gotowania, ponieważ poruszone ziarenka mogą się rozpaść i posklejać ze sobą.
- Do potrawy najlepiej sprawdzi się ryż basmati lub jaśminowy. Te odmiany zawierają najmniej skrobi, która jest odpowiedzialna za sklejanie się ryżu.
- W wersji na ostro można dodać papryczkę chili w proszku lub drobno posiekaną (bez pestek).
- Do dania z patelni można dodać inne ulubione warzywa, takie jak cukinia czy kukurydza.
- Zamiast pietruszki można dodać kolendrę lub szczypiorek.
Notka redakcyjna:
Sosy do ryżu z warzywami
- Sos słodko–kwaśny – przygotujecie go z soku ananasowego, sosu sojowego, brązowego cukru i octu ryżowego.
- Sos z mleczka kokosowego – do podsmażonych warzyw dodajemy mleczko kokosowe (min. 60% ekstraktu z kokosa). Doprawiamy sproszkowanym imbirem, cynamonem i ostrą papryką.
- Sos curry – do warzyw dodajemy czerwoną pastę curry. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
- Sos teriyaki – przygotowujemy go na bazie sosu sojowego, zmieszanego z brązowym cukrem, wódką, imbirem i miodem.
- Ostry sos chili – na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek, a następnie pokrojone w kostkę pomidory, czerwoną paprykę oraz papryczkę chili. Całość dusimy, aż powstanie gęsty i ostry sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ryż z warzywami do dań mięsnych i wegetariańskich
Dodając do ryżu kawałki kurczaka, krewetki, owoce morza lub tofu, stworzymy danie w stylu hiszpańskiej paelli. W naszej wersji ryż gotujemy osobno. W tradycyjnej paelli jest on prażony na patelni razem z dodatkami i stopniowo zalewamy bulionem (tak jak w przepisie na risotto z owocami morza). Przygotowanie dania w ten sposób zajmuje trochę więcej czasu, ale smakuje inaczej i jest bardziej aromatyczne.
Warzywa z ryżem z patelni świetnie smakują także z:
Przygotowany na patelni ryż z warzywami można wykorzystać także jako bazę do dań pieczonych w piekarniku. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, a na wierzch kładziemy udka kurczaka, skrzydełka, ser halloumi, tofu lub rybę.
Warzywa na patelnię z dzikim lub kolorowym ryżem
Jeśli chcemy przygotować ryż z warzywami z większą ilością wartościowych składników odżywczych, możemy sięgnąć po mniej popularne odmiany, takie jak:
- ryż dziki – zawiera więcej białka roślinnego i błonnika pokarmowego. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin B, magnezu, żelaza i cynku. Gotuje się trochę dłużej od ryżu białego – ok. 45 min,
- ryż brązowy – to również wyjątkowo zdrowa odmiana ryżu, bogata w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, wapń i żelazo. Reguluje poziom cukru,
- ryż czerwony – zawiera monokolinę K, dzięki której obniża poziom cholesterolu. Zarówno czerwony, jak i brązowy ryż, wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Należy go gotować przez 35–40 min.