
Ciasto rzeszowiak
- mąka pszenna: 250 g
- żółtko: 10 szt.
- cukier: 350 g
- masło: 370 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- śmietana 12%: 40 g
- mak: 250 g
- mleko: 250 ml
- miód: 20 g
- aromat migdałowy: 3 g
- orzechy włoskie: 350 g
- twaróg: 500 g
- cukier puder: 150 g
- budyń śmietankowy: 30 g
- cukier waniliowy: 2 łyżki stołowe
- mąka ziemniaczana: 10 g
- białko jaja: 10 szt.
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie kruchego ciasta: wyrabiamy je z 250 g mąki pszennej, 2 żółtek, 100 g cukru pudru, 150 g masła, 5 g proszku do pieczenia i 4 łyżek śmietany. Z gotowego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym rozwałkowujemy je i przekładamy do blaszki 24x40cm wyłożonej papierem do pieczenia.
krok 2
Przygotowanie masy makowej: mak zalewamy 150 ml gorącego mleka, a następnie studzimy. W drugiej misce ucieramy 2 żółtka z cukrem, aż będzie puszysta. Dodajemy sparzony mak, olejek migdałowy, łyżkę miodu i łyżkę masła, a następnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
krok 3
Masa orzechowa – przepis: mleko (100 ml) zagotowujemy z cukrem (150 g) i 10 g masła. Tak przygotowanym płynem zalewamy zmielone orzechy, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Masa serowa – przygotowanie: twaróg mielimy, następnie dodajemy 200 g masła i ucieramy z cukrem pudrem i 6 żółtkami, aż będzie puszysta. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, cukier waniliowy i twaróg. Całość miksujemy do połączenia składników.
krok 5
Ubijanie białek: 10 białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dzielimy pianę na cztery równe części, z których 1/2 białek dodajemy do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej i 1/4 do makowej.
krok 6
Pieczenie ciasta rzeszowiak: na wystudzony spód nakładamy wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Następnie obok pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wylewamy serową. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 175°C przez około 70 minut. Gotowego rzeszowiaka studzimy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

