
Rzodkiewka na ciepło ze szparagami
- cytryna: 1 szt.
- szparagi: 450 g
- rzodkiewka: 450 g
- masło: 100 g
- sól: 1 szczypta
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal238
- tłuszcz22g
- tłuszcz nasycony13g
- węglowodany5g
- cukry4g
- błonnik4g
- białko4g
Sposób przygotowania
krok 1
Pierwszym krokiem przygotowania rzodkiewki na ciepło ze szparagami, jest przyrządzenie palonego masła. Sposób jest bardzo prosty - wystarczy wybrać patelnię z nieprzywierającą powłoką, a gdy będzie rozgrzana, wrzucić na nią masło. Warto tutaj nadmienić, że świetnie sprawdzi się patelnia z jasnym dnem, ponieważ wtedy można dobrze obserwować zmieniający się kolor masła, co pozwala uniknąć jego przypalenia.
Masło podgrzewamy bardzo powoli, na początku będzie się mocno pienić, a później powinno brązowieć. Cały proces trwa około 15 minut, a masło palone należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło.
krok 2
Rzodkiewki dokładnie myjemy, pozbawiamy je listków i ogonków. Jeśli są bardzo duże, można je przekroić na połówki. Szparagi również myjemy, a potem usuwamy zdrewniałe końce i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podgrzewamy osoloną wodę. Gotujemy rzodkiewki przez około 6 minut, a po upływie wyznaczonego czasu, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odcedzamy. Nie wyłączamy palnika - w tej samej wodzie można teraz ugotować szparagi. Wystarczy lekko je obgotować przez około 2-3 minuty, a potem przelać lodowatą wodą.
krok 3
Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny bezpośrednio do masła, mieszamy i trzymamy całość na bardzo małym ogniu, dodając ugotowane rzodkiewki i odsączone szparagi. Smażymy je razem na maśle przez 2 minuty.
krok 4
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Zdejmujemy warzywa z patelni, układamy je fantazyjnie na talerzu. Rzodkiewki na ciepło ze szparagami posypujemy natką pietruszki, można również skropić je dodatkowo większą ilością soku z cytryny.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brown-butter-basted-radishes-asparagus

