Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie otrzymamy 0,5 l marynaty. Wystarczy nam ona na zalanie rzodkiewek w dwóch słoikach o pojemności 500 ml.
- Jeśli chcemy, aby rzodkiewki były ostrzejsze, możemy dodać do zalewy kilka ząbków czosnku i papryczkę chili.
- Dla uzyskania bardziej korzennych aromatów, warto dodać laskę cynamonu i 1–2 gwiazdki anyżu.
- W naszym przepisie na zalewę używamy octu winnego. Dobrym zamiennikiem jest ocet jabłkowy, który zawiera podobną ilość alkoholu – na poziomie ok. 6%. Możemy dodać także tradycyjny ocet spirytusowy o maksymalnym stężeniu 10%.
- Marynowane rzodkiewki bez pasteryzowania są odpowiednie do spożycia przez 1 miesiąc. Jeśli chcemy, aby przetrwały zimę, warto je zawekować.
- Otwarte słoiki należy przechowywać w lodówce.
Notka redakcyjna:
Do czego wykorzystać rzodkiewki marynowane?
Marynowane rzodkiewki są częstym dodatkiem do dań kuchni orientalnej. Jednak śmiało możemy wykorzystać je także w innych, bardziej rodzimych potrawach. Sprawdzą się jako przystawka, wyrazisty komponent sałatki lub dodatek do dań głównych. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
- poke bowl – marynowana rzodkiewka idealnie komponuje się w misce z ryżem na sypko, kurczakiem w chrupiącej panierce lub krewetkami. Do tego możemy dodać odrobinę sosu sojowego, a także pokrojone w słupki świeże warzywa i owoce, np. mango,
- sushi – słodko–kwaśne rzodkiewki sprawdza się także w wegetariańskim oraz rybnym sushi z łososiem lub tuńczykiem,
- japońskie onigiri – do tej pożywnej przekąski z lepkiego ryżu również możemy dodać pikle z rzodkiewki. Onigiri najczęściej formowane jest w trójkąty. Do środka możemy włożyć kurczaka, rybę, jajko lub warzywa,
- kanapki z marynowaną rzodkiewką – świetnie pasują do mięs i domowych pasztetów,
- sałatka ziemniaczana – piklami z rzodkiewki możemy zastąpić kiszone lub konserwowe ogórki.
Rzodkiewki marynowane lub kiszone – jaka jest różnica?
Podobne zastosowanie w kuchni mają rzodkiewki kiszone, który jednak przygotowujemy w zupełnie inny sposób. Do marynowanych warzyw potrzebujemy słodkiej zalewy octowej. Z kolei do kiszonek używamy solanki, czyli roztworu wody i soli.
Przetwory różnią się także dodatkami. Do piklowanych rzodkiewek dodajemy gorczycę i przyprawy korzenne, np. goździki lub anyż. Z kiszonkami lepiej komponują się zioła, takie jak koperek czy kolendra. Częstym dodatkiem jest także czosnek i korzeń chrzanu.
Jak pasteryzować marynowane rzodkiewki?
Aby marynowane rzodkiewki były odpowiednie do spożycia przez długi czas, warto je zawekować, czyli inaczej zapasteryzować w słoikach. Możemy to zrobić na dwa sposoby:
- na sucho – w piekarniku,
- na mokro – gotując słoiki w dużym garnku z gorącą wodą.
Po pasteryzacji odwracamy przetwory do góry dnem. Gdy wystygną, sprawdzamy nakretki. Jeśli są wklęsłe to znak, że pasteryzacja się udała. Szczegółowe informacje na temat wekowania słoików są dostępne w naszym poradniku na temat pasteryzacji.
Pasteryzowane rzodkiewki marynowane należy spożyć w ciągu roku.