Saag Gosht, czyli baranina po indyjsku w sosie szpinakowym
Potrawa opiera się na dużej ilości aromatycznych przypraw które nadają daniu wyjatkowy pikantny smak
Składniki:
1,5 kg baraniny (można zastąpić wołowiną)
ok. 500 g mrożonego szpinaku
1 duża cebula
1 duży pomidor
3 łyżki jogurtu
Przyprawy:
2 łyżeczki czosnku w proszku
3 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (można go zastąpić zwykłym mielonym kminkiem)
2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1-2 papryczki chili
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
9 goździków
3-4 łyżeczki indyjskiej przyprawy garam masala
olej roślinny
sól
pieprz
pieprz cayenne do smaku
Kroki przygotowania:
Pokrojone w kostki mięso przed smażeniem należy posolić i lekko popieprzyć. Po usmażeniu mięsa na brąz należy przełożyć je do większego garnka. Zalewamy mięso 3 szklankami wody i dusimy do miękkości na średnim ogniu dodając kostkę rosołową (w przypadku wołowiny kostkę wołową).
Tymczasem na patelni w 2 łyżkach oleju podsmażamy cebulę na złocisty kolor. Na patelnię stopniowo dodajemy poszczególne przyprawy. W pierwszej kolejności starty imbir, który podsmażamy ok. 2-3 minut. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora i paprykę chili oraz resztę sypkich przypraw (oprócz garam masala). Z podanych składników powinna utworzyć się gęsta pasta, którą musimy podsmażać do 5 minut.
Kolejnym etapem jest przygotowanie szpinaku. Jeżeli mamy do czynienia ze szpinakiem mrożonym należy go rozmrozić w garnku i lekko zagotować w osolonej wodzie. Szpinak musi być drobno pokrojony a swoją konsystencją powinien przypominać papkę.
Ostatnim etapem przygotowania potrawy jest dodanie szpinaku do garnka z podduszonym mięsem wraz z przyprawą garam masala (gotujemy 5 minut). Następnie należy dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na koniec dodajemy 3 łyżki jogurtu i gotujemy na małym ogniu do 10 minut. Teraz dodajemy także pieprz Cayenne do smaku w zależności od pożądanej pikanterii.
Przygotowaną potrawę podajemy najlepiej w kokilkach.
Baraninę w sosie szpinakowym serwujemy z ryżem basmati albo z plackami Naan, które bardzo łatwo przygotować.
Polecam.


