
Sajgonki
- mięso mielone: 300 g
- papier ryżowy: 150 g
- makaron ryżowy: 50 g
- cebula: 120 g
- marchewka: 60 g
- grzyby mun: 15 g
- korzeń imbiru: 10 g
- czosnek: 15 g
- sos sojowy: 40 ml
- sos rybny: 20 ml
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- szczypiorek: 0.25 pęczka
- mięta: 0.25 pęczka
- olej: 250 ml
- cukier: 40 g
- limonka: 1 szt.
- papryka chili: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: czosnek przeciskamy przez praskę. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchew skrobiemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy. Czerwoną paprykę chili myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy, a następnie siekamy.
krok 2
Zioła: natkę pietruszki i listki mięty delikatnie obrywamy z łodyg i myjemy. Odsączamy je na ściereczce lub za pomocą wirówki do ziół i sałat. Szatkujemy.
krok 3
Grzyby mun: wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Odsączamy i je kroimy w drobne kawałki.
krok 4
Makaron ryżowy: gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Po wyciągnięciu z wrzątku przelewamy go zimną wodą, odsączamy i siekamy.
krok 5
Farsz do sajgonek: na dużej patelni lub woku rozgrzewamy około 20 ml oleju. Szklimy cebulkę. Lekko podsmażamy 2/3 przygotowanego czosnku i imbir, żeby uwolniły aromaty. Dodajemy marchewkę i podgrzewamy ją przez chwilę z resztą składników warzywnych, żeby zmiękła. Dokładamy mięso mielone. Mieszamy je widelcem, żeby rozdrobnić wszystkie większe kawałki. Kiedy mięso zmieni kolor i odparuje z niego woda, dolewamy 20 ml sosu sojowego i sos rybny. Na koniec łączymy mięso i warzywa z grzybami mun, makaronem ryżowym, natką pietruszki, miętą i szczypiorkiem.
krok 6
Zawijanie: miseczkę o dużej średnicy wypełniamy ciepłą wodą. Moczymy w niej arkusz papieru ryżowego, aż zmięknie, a następnie przekładamy go na drewnianą deskę. Umieszczamy na nim łyżkę przestudzonego farszu. Zawijamy podobnie jak krokiety – najpierw robimy zakładki po bokach, a następnie rolujemy. Powtarzamy te czynności, aż skończą nam się składniki.
krok 7
Smażenie: w garnku z grubym dnem lub woku rozgrzewamy olej. Smażymy spring rolls partiami na złoty kolor. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu.
krok 8
Sos: umieszczamy w miseczce drobny cukier, 20 ml sosu sojowego, czosnek i papryczkę chili. Dolewamy około 2 łyżek gorącej wody. Mieszamy, aż całkowicie rozpuści się cukier. Wyciskamy sok z limonki. Dodajemy go do sosu.
krok 9
Podanie: sajgonki serwujemy na ciepło. Możemy udekorować talerz liśćmi sałat i świeżymi ziołami. Obok w miseczce stawiamy słodko-kwaśny dip z chili.

