
Chińskie pierożki
- mąka pszenna: 300 g
- sól: 3 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- olej: 10 g
- woda: 200 ml
- mięso mielone: 200 g
- sos sojowy: 20 g
- wódka: 10 g
- imbir: 5 g
- szczypiorek: 5 g
- cukier: 5 g
- olej sezamowy: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na chińskie pierożki: Przesianą mąkę mieszamy w misce z odrobiną soli. Zalewamy wrzącą wodą i dodajemy olej. Całość zagniatamy, aż do uzyskania miękkiej, elastycznej konsystencji. Następnie szczelnie owijamy misę z ciastem folią spożywczą i wkładamy ją do lodówki na minimum 20 minut.
krok 2
Farsz na chińskie pierożki: Kapustę wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy liście i przy pomocy czystej szmatki delikatnie je odciskamy z nadmiaru wody. Sieczemy je w drobną kostkę i przekładamy do sporej miski. Dodajemy mięso, sos sojowy, cukier, wódkę, olej oraz pieprz. Szczypiorek sieczemy na bardzo drobno, imbir trzemy na tarce. Dodajemy do reszty farszu. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
krok 3
Gotowanie sakiewek: Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je na cienko. Wycinamy z niego koła o średnicy około 10 cm. W środek placków kładziemy po łyżce farszu. Zwilżonymi wodą dłońmi sklejamy ciasto tak, by otrzymać kształt sakiewek. Pierożki gotujemy na parze przez około 20 minut.