
Saksoński placek drożdżowy
- jajka: 3 szt.
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- śmietana 12%: 125 ml
- drożdże: 25 g
- mąka: 400 g
- masło: 270 g
- cukier: 150 g
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- płatki migdałowe: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka ubijamy z cukrem pudrem i solą, aż się spienią. Śmietankę lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski i ucieramy z drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce.
krok 2
W rondelku roztapiamy 70 g masła. Ogrzaną mąkę (np. na kaloryferze) wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy ubite jajka, stopione masło, resztę śmietanki. Mieszamy drewnianą łyżką, a potem przez 15 min wyrabiamy miękkie, pulchne ciasto. W razie potrzeby wlewamy jeszcze odrobinę śmietanki lub ciepłego mleka.
krok 3
Dużą blachę natłuszczamy i oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto rozwałkowane lub rozciągnięte palcami, na grubość 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 4
Pozostałe masło ucieramy z łyżką cukru na puszystą masę. Resztę cukru mieszamy z cynamonem. Kiedy ciasto podrośnie, dwoma palcami robimy na całej jego powierzchni głębokie dołki. Na wypukłościach między dołkami kładziemy grudki utartej masy maślanej, aby w czasie pieczenia roztopiła się i spłynęła do przygotowanych dołków.
krok 5
Na cieście rozsypujemy grubą warstwę płatków migdałowych, a na końcu cukier z cynamonem. Przez pierwsze 5 min placek pieczemy w temp. 210°c. Potem redukujemy temp. do 190°c. Po 15 min pieczenia ciasto powinno być w środku delikatne i miękkie, a z wierzchu mocno przyrumienione i chrupiące.