
Sałata szopska
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pomidor: 2 szt.
- papryka: 1 szt.
- ogórek: 4 szt.
- cebula: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- ser szopski: 100 g
- sok z cytryny: 15 ml
- natka pietruszki: 10 g
- czarne oliwki: 7 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: pomidory, paprykę, natkę pietruszki oraz ogórki myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach.
krok 2
Dressing: oliwę wlewamy do miseczki. Dodajemy ok. 15 ml soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 3
Sałata szopska: na dużym talerzu układamy pomidory, paprykę, ogórki, cebulę oraz oliwki. Całość doprawiamy pieprzem, polewamy dressigniem. Sałatkę posypujemy posiekaną natką pietruszki i serem feta.

