
Sałatka z tortellini
- tortellini: 300 g
- czerwona papryka: 0.5 szt.
- szynka: 100 g
- roszponka: 100 g
- kukurydza konserwowa: 1 puszka
- ogórek: 0.5 szt.
- majonez: 75 g
- jogurt grecki: 20 g
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie tortellini: wstawiamy wodę na makaron i dodajemy do niej szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy tortellini z serem lub ze szpinakiem, gotujemy je zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu (najczęściej 14 min). Odlewamy i odkładamy do ostygnięcia.
krok 2
Kukurydza: potrzebujemy 200-250 g, odsaczamy ją z zalewy.
krok 3
Ogórek: (długi) myjemy dokładnie, nie obieramy i kroimy w kostkę.
krok 4
Papryka czerwona: (pół większej lub mała w całości) myjemy ją, wydrążamy i kroimy na pół, a następne w kostkę.
krok 5
Roszponka: może też być rukola, jeśli mamy wersję nieumytą, to właśnie teraz przelewamy ją zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a najlepiej w suszarce do sałaty.
krok 6
Szynka drobiowa: (może też być wieprzowa, np. koserwowa) jeśli jest plasterkach, kroimy ją w małe kwadraty. Jeśli w kawałku – to kroimy ją w drobną kostkę.
krok 7
Sos czosnkowy: do miseczki przekładamy majonez, jogurt grecki (lub śmietanę 18%). Ząbek czosnku przeciskamy bezpośrednio do sosu. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
krok 8
Mieszanie sałatki: do dużej miski wrzucamy przestudzony ugotowany makaron tortellini, paprykę, szynkę drobiową, ogórek kukurydzę. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym. W razie potrzeby sałatkę z tortellini możemy posypać solą i pieprzem.

