
Sałatka bawarska
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- ziemniaki: 300 g
- szynka konserwowa: 300 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- kiszone ogórki: 2 szt.
- rzodkiewka: 4 szt.
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- musztarda: 30 g
- majonez: 50 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek siekamy, a ogórki kroimy w kostkę. Gotowe ziemniaki odcedzamy, kroimy w kostkę.
krok 2
Przygotowanie sałatki: Szynkę kroimy na kawałki - paski lub kostkę. Opcjonalnie - gotujemy w tym czasie jajka na twardo, kroimy.
krok 3
Podanie: ziemniaki przesmażamy na odrobinie oleju lub dodajemy do reszty składników. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy do smaku. Całość mieszamy i podajemy. Sałatka będzie pyszna, jak smaki przegryzą się w lodówce.

