Sałatka brokułowa
- brokuły: 300 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- jajka: 2 szt.
- kukurydza konserwowa: 250 g
- feta: 140 g
- jogurt naturalny: 120 g
- czosnek: 1 ząbek
- majonez: 25 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Opłukujemy brokuł w zimnej wodzie. Dzielimy go na różyczki. Nie wyrzucajmy łodyg – przydają się do wielu potraw. Można na przykład zrobić z nich zupę krem lub pokroić w słupki i podać do hummusu. Wrzucamy brokuł do osolonego wrzątku. Gotujemy go przez około 4–5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i od razu wkładamy do lodowatej wody. Dzięki temu różyczki nie rozgotują się i zachowają żywy, zielony kolor, a gotowa sałatka z brokułem i fetą będzie przyjemnie chrupać. Odcedzamy i osuszamy warzywo.

foodie.by.bb krok 2
Gotujemy jajka na twardo. Umieszczamy je w rondelku i zalewamy wodą. Doprowadzamy ją do wrzenia. Po upływie 8 minut (lub trochę wcześniej, jeśli chcemy, żeby środek żółtka był jeszcze półpłynny) przekładamy jajka do kąpieli z lodem, żeby od razu zatrzymać obróbkę termiczną. Czekamy, aż całkowicie wystygną, po czym obieramy je i kroimy w ćwiartki.

foodie.by.bb krok 3
Myjemy i przepoławiamy pomidorki koktajlowe. Jeśli są spore, możemy podzielić je na ćwiartki. Odsączamy kukurydzę konserwową z zalewy. Kroimy fetę w kostkę. Najlepiej sprawdzi się prawdziwy grecki produkt, ponieważ ma bardziej zwartą konsystencję niż inne serki kanapkowe. Jeśli jednak używamy kremowego odpowiednika, możemy wcześniej namoczyć go w bardzo zimnej wodzie. Łatwiej będzie go wtedy pokroić w równą kostkę.

foodie.by.bb krok 4
Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy, jednocześnie rozcierając bokiem ostrza. Łączymy go z jogurtem naturalnym i majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatka z brokułami będzie też świetnie smakować, jeśli dodamy do dressingu płatki chili lub ulubione zioła, na przykład świeżą bazylię. Możemy wlać do miseczki z sosem również sok z cytryny lub limonki.

foodie.by.bb krok 5
Opłukujemy szczypiorek w zimnej wodzie. Możemy też na chwilę zostawić źdźbła w takiej kąpieli, żeby były jędrne i soczyste. Osuszamy je ręcznikiem papierowym i drobno siekamy. Umieszczamy w misce wszystkie elementy, na które składa się nasza sałatka brokułowa. Przepis podstawowy zawiera zielone różyczki, jajka na twardo, pomidory, kukurydzę i fetę, ale możemy też dodać inne warzywa, na przykład rzodkiewkę. Do bardziej sycącej wersji dania warto dorzucić grillowanego kurczaka.

foodie.by.bb krok 6
Polewamy składniki sosem czosnkowym. Ostrożnie mieszamy sałatkę, tak żeby nie rozpadły się za bardzo jajka i kawałki fety. Dekorujemy kompozycję szczypiorkiem lub dowolnymi zielonymi listkami, na przykład natką pietruszki lub koperkiem. Polecamy też dorzucić prażone migdały lub ziarna słonecznika. Sałatka brokułowa z serem feta najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu, ale możemy ją też przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

foodie.by.bb


