Sałatka cezar
- majonez: 150 g
- musztarda: 15 g
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 30 ml
- sos worcestershire: 15 ml
- parmezan: 70 g
- sałata rzymska: 1 szt.
- bagietki: 0.5 szt.
- filet z kurczaka: 250 g
- masło: 10 g
- olej: 15 ml
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Sos cezar: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy nożem (warto wtedy pokroić ząbek w plastry i posolić, żeby puścił sok). Ścieramy 30 g parmezanu na najmniejszych oczkach tarki lub rozdrabniamy go w malakserze. Łączymy majonez, musztardę, czosnek, ser, sok z cytryny i sos worcestershire w miseczce, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy sos do sałaty cezar świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce.

wero.ugc krok 2
Pierś kurczaka: oczyszczamy z błonek i osuszamy. Kroimy w duże paski (małe kawałki mięsa szybko wysuszą się podczas smażenia). Oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Wrzucamy kurczaka. Czekamy, aż zarumieni się od spodu, a potem przekręcamy. Obróbka termiczna nie powinna trwać zbyt długo, około 5 minut, inaczej mięso stanie się twarde i suche. Świetnie będzie też smakować sałatka cezar z kurczakiem w panko. Obtoczmy kawałki filetu lub polędwiczki przed smażeniem w jajku i panierce, żeby były przyjemnie chrupiące.

wero.ugc krok 3
Sałata rzymska: rozdzielamy jej liście i myjemy je w zimnej wodzie. Dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki. Rwiemy rękami na kawałki. Mniejsze liście możemy zostawić w całości, będą się ładnie prezentować w salaterce i pomogą stworzyć estetyczną kompozycję.

wero.ugc krok 4
Ser: ścieramy pozostały parmezan (możemy też wykorzystać inny twardy ser dojrzewający, taki jak grana padano lub pecorino). Staramy się przeciągać go po całej długości tarki, żeby otrzymać długie, ładne wiórki. Ser będzie się też ładnie prezentował w sałatce, jeśli pokroimy go w bardzo cienkie plasterki, za pomocą mandoliny lub obieraczki do warzyw.

wero.ugc krok 5
Grzanki: kroimy bagietkę (lub ciabattę) w sporą kostkę. Podsmażamy ją na maśle, aż stanie się rumiana i chrupiąca. Warto posypać ją na patelni ziołami prowansalskimi, czyli oregano, bazylią, tymiankiem lub rozmarynem. Jeśli nie mamy bułki, możemy też zrobić na szybko złociste grzanki z chleba tostowego.

wero.ugc krok 6
Podanie: mieszamy sałatę z połową sosu i sera. Kroimy kurczaka na mniejsze kawałki. Układamy je na sałacie. Dodajemy grzanki. Delikatnie łączymy składniki (najlepiej za pomocą specjalnych szczypców do sałatek). Przenosimy do czystej salaterki. Posypujemy pozostałym serem i polewamy sosem. Serwujemy od razu.

wero.ugc


