
Sałatka cezar z pstrągiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- chleb: 4 szt.
- czosnek mielony: 1 szczypta
- zioła prowansalskie: 1 szczypta
- pstrąg: 2 szt.
- sok z cytryny: 2 łyżki stołowe
- boczek wędzony: 4 plastry
- jajka: 2 szt.
- sałata rzymska: 2 szt.
- awokado: 1 szt.
- parmezan: 3 łyżki stołowe
- jogurt naturalny: 3 łyżki stołowe
- majonez: 3 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
- czosnek: 1 ząbek
- anchois: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Kawałki pieczywa spryskujemy oliwą, mieszamy z czosnkiem i ziołami i smażymy na złoto na patelni grillowej, odkładamy. Filety z pstrąga oprószamy solą, spryskujemy oliwą i smażymy na tej samej patelni, aż się zezłocą i staną chrupiące.

krok 2
Spryskujemy sokiem z cytryny i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelni wysmażamy na chrupiąco boczek, smażymy sadzone jajka. Z majonezu, jogurtu, oliwy, czosnku, anchois, łyżki soku z cytryny i łyżki parmezanu miksujemy sos. Na talerzu układamy pojedyncze liście sałaty, plasterki awokado, filety z pstrąga, boczek, płatki parmezanu. Polewamy sosem, posypujemy grzankami.


