
Sałatka chlebowa toskańska
- czerstwy chleb: 10 kromek
- oliwa z oliwek: 2.5 łyżki stołowe
- rozmaryn: 2 łyżeczki
- filet z kurczaka: 3 szt.
- radicchio: 1 szt.
- pomidorki koktajlowe: 200 g
- ogórek: 250 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- szynka parmeńska (prosciutto): 100 g
- bazylia: 2 łyżki stołowe
- ocet winny: 2 łyżki stołowe
- kapary: 2 łyżeczki
- musztarda francuska: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 2 szczypty
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal350
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Blachę wykładamy pergaminem, układamy plastry pieczywa. Za pomocą pędzelka smarujemy kromki oliwą (wykorzystujemy 1,5 łyżki oliwy, z czego połowę do kurczaka) i pieczemy 15 min lub do chwili aż będą lekko rumiane i chrupiące.

krok 2
Pozostałą oliwę łączymy z rozmarynem, doprawiamy solą oraz pieprzem i obtaczamy w niej filety z piersi kurczaka. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu i smażymy mięso po 5 min z każdej strony do zrumienienia. Przekładamy na talerz, owijamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 min.

krok 3
Składniki na winegret (ocet, pozostałą łyżkę oliwy, kapary, musztardę) łączymy ze sobą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Radicchio, pomidorki, ogórki, cebulę, plasterki ciabatty, pierś z kurczaka (pokrojoną w plastry), prosciutto oraz bazylię układamy na desce. Skrapiamy winegretem i podajemy.


