
Sałatka chrupiąca z rzodkiewkami, sałatą i jajkiem
W sezonie na nowalijki warto włączyć do diety sałatę, szczypior, rzodkiewki czy ogórka. To składniki idealne do prostej, chrupiącej sałatki. Dla urozmaicenia dodaj ugotowane na półmiękko jajko.
Składniki:
kilka kromek razowca na miodzie lub pumpernikla
olej
ogórek sałatkowy
pęczek rzodkiewek
kalarepka
2 garści mieszanych sałat (masłowej, lodowej, rzymskiej i karbowanej)
pęczek cienkiego szczypiorku
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na półtwardo
Kroki przygotowania:
Chleb kroimy na kawałki, obsmażamy na oleju.
Ogórek (ze skórką) przecinamy wzdłuż na ćwiartki, potem tniemy na krótsze kawałki, oczyszczone rzodkiewki dzielimy na ćwiartki.
Kalarepkę obieramy, kroimy w słupki. W misce mieszamy porwane sałaty z resztą warzyw i chlebem, polewamy suto olejem, oprószamy solą i pieprzem, na koniec dajemy grube plastry jajka i posypujemy szczypiorem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady:
Zobacz też: Kuchnia gruzińska poleca czirbuli

