Sałatka Cobb
- pierś z kurczaka: 200 g
- sałata rzymska: 50 g
- boczek wędzony: 150 g
- awokado: 1 szt.
- czerwona cebula: 50 g
- jajka: 2 szt.
- lazur: 60 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- oliwa z oliwek: 60 ml
- ocet winny: 15 ml
- musztarda: 5 g
- miód: 20 g
- czosnek: 1 ząbek
- sok z cytryny: 10 ml
- sos sojowy: 15 ml
- sos worcestershire: 30 ml
- papryka wędzona: 2 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Oczyszczamy i osuszamy pierś z kurczaka. Mieszamy w miseczce 10 ml oliwy, 10 g miodu, sos sojowy i szczyptę wędzonej papryki. Umieszczamy filet w marynacie. Przykrywamy go i odkładamy na czas przygotowywania pozostałych składników sałatki, żeby przeszedł smakiem przypraw.

foodie.by.bb krok 2
Gotujemy jajka na twardo (przez około 8 minut). Kiedy wystygną, obieramy je i kroimy w ćwiartki. Przepoławiamy pomidorki. Myjemy i osuszamy sałatę (rzymską lub lodową). Rwiemy ją na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Awokado przepoławiamy, wyjmujemy pestkę, wydrążamy miąższ. Kroimy go w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje. Porcjujemy ser z niebieską pleśnią. Najlepiej na kawałki na jeden kęs, podobnej wielkości co pozostałe składniki sałatki.

foodie.by.bb krok 3
Układamy plastry boczku na suchej patelni. Na początku podgrzewamy je na małym ogniu, żeby wytopił się tłuszcz, a potem podkręcamy temperaturę i czekamy, aż boczek stanie się rumiany i chrupiący. Przekładamy go na ręcznik papierowy. Możemy też przyrządzić go w piekarniku. Wtedy umieszczamy plastry na blaszce wyłożonej pergaminem, po czym wstawiamy ją do urządzenia rozgrzanego do 200°C na około 15 minut. Ten sposób przede wszystkim przydaje się, kiedy przyrządzamy większą ilość boczku.

foodie.by.bb krok 4
Grillujemy pierś kurczaka na mocno rozgrzanej patelni lub w elektrycznym opiekaczu do panini. Filet potrzebuje około 7 minut z każdej strony. Nie warto przeciągać obróbki termicznej, kiedy mamy do czynienia z tak delikatnym mięsem, ale upewnijmy się, że jest zrobione w środku. Można to poznać po jego strukturze (będzie bardziej sprężyste i zwarte pod naciskiem palca) lub kolorze. Bezpieczna temperatura dla drobiu to 74°C. Zdejmujemy filet z patelni i odkładamy go na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, zanim je pokroimy.

foodie.by.bb krok 5
Umieszczamy w miseczce ocet winny, sos worcestershire, musztardę i resztę miodu. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy go do pozostałych składników. Łączymy wszystko za pomocą rózgi kuchennej. Cienkim strumieniem wlewamy około 45 ml oliwy, cały czas mieszając, żeby powstała emulsja. Jeśli sos do sałatki Cobb jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę przegotowanej wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

foodie.by.bb krok 6
Kroimy kurczaka w kostkę. Rwiemy boczek na kawałki. Układamy składniki na dużym talerzu, zaczynając od sałaty. Skrapiamy ją częścią dressingu. Na niej umieszczamy pozostałe elementy, jeden obok drugiego, nie mieszamy ich ze sobą. Kurczaka posypujemy czerwoną cebulą. Skrapiamy danie pozostałym dressingiem. Możemy też wlać go do sosjerki i zaserwować obok. Dzięki temu sałatka Cobb zachowa świeżość do ostatniej chwili i sałata nie straci chrupkości. Obok warto podać chrupiące grzanki lub dowolne pieczywo.

foodie.by.bb


