Sałatka drwala
- pierś z kurczaka: 500 g
- czosnek granulowany: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
- papryka ostra: 1 szczypta
- oregano: 1 szczypta
- sól: 2 szczypty
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- boczek wędzony: 6 plasterków
- chleb tostowy: 5 kromek
- zioła prowansalskie: 1 szczypta
- konserwowe ogórki: 5 szt.
- szczypiorek: 1 pęczek
- ser żółty: 120 g
- ketchup: 3 łyżki stołowe
- majonez: 2 łyżki stołowe
- jogurt naturalny: 2 łyżki stołowe
- musztarda: 1 łyżeczka
- sałata lodowa: 0.5 szt.
- prażona cebulka: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Osuszcie pierś kurczaka i oczyśćcie ją z błonek i żyłek. Pokrójcie w cieńsze plastry. Oprószcie solą, czosnkiem, słodką i ostrą papryką oraz oregano. Skropcie oliwą (może być smakowa, na przykład cytrynowa). Rozetrzyjcie przyprawy dłonią, tak żeby pokryły całe mięso. Jeśli macie więcej czasu, zabezpieczcie kurczaka folią spożywczą i odstawcie go na 30 minut lub godzinę, żeby się dobrze zamarynował. Usmażcie go na złoty kolor na patelni grillowej. Odłóżcie do wystudzenia, a następnie pokrójcie w kostkę.

Ewa Niepytalska krok 2
Odetnijcie skórki chleba tostowego. Miąższ pokrójcie w równą kostkę, o boku około 1,5 cm. Włóżcie ją do miski (żeby łatwiej było wymieszać). Skropcie oliwą, posypcie solą i ziołami prowansalskimi. Możecie też dodać inne ulubione przyprawy, na przykład kmin rzymski. Delikatnie podrzucajcie, by chleb pokrył się dodatkami. Rozrzućcie grzanki na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczcie przez około 10 minut w 200°C lub do momentu, kiedy się zarumienią i staną się chrupiące. Po kilka minutach pieczenia dobrze jest je przemieszać. Możecie też przyrządzić je na patelni, ale przy większej ilości jest to trochę trudniejsze. Odłóżcie gotowe grzanki z chleba tostowego do wystudzenia.

Ewa Niepytalska krok 3
Połóżcie plastry wędzonego boczku na suchej patelni. Stopniowo ją rozgrzewajcie. Dzięki temu tłuszcz będzie się wytapiał powoli i mięso będzie miało czas, żeby stać się chrupkie, zanim zacznie się za bardzo brązowić. Opcjonalnie upieczcie boczek w piekarniku (około 15 minut w 180°C). Wyłóżcie plastry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Kiedy wystygną, połamcie je na mniejsze kawałki lub pokrójcie nożem w paseczki.

Ewa Niepytalska krok 4
Odsączcie ogórki konserwowe z zalewy. Dobrze je osuszcie, żeby zbyt dużo wody nie trafiło do miski z pozostałymi składnikami. Inaczej sałatka drwala będzie zbyt mokra i jej chrupkie elementy, takie jak grzanki i chipsy z boczku, staną się nieapetyczne. Pokrójcie ogórki w kostkę. Zetrzyjcie na dużych oczkach tarki ser żółty. Dobrze sprawdzi się cheddar, ale jeśli uznacie, że jest zbyt intensywny w smaku lub za słony, wykorzystajcie łagodniejszą goudę lub półtwardą mozzarellę (taką jak do pizzy).

Ewa Niepytalska krok 5
Połączcie wszystkie składniki na sos, czyli ketchup, majonez, jogurt naturalny i musztardę. Opcjonalnie dodajcie ½ łyżeczki miodu, jeśli chcecie, żeby sałatka z kurczakiem była nieco słodsza. To składnik, który świetnie się komponuje zarówno z mięsem drobiowym, jak i chrupiącym boczkiem. Przyda się w kompozycji zwłaszcza wtedy, kiedy użyliście pikantnego ketchupu. Wypłuczcie szczypiorek w zimnej wodzie i dokładnie go osuszcie. Drobno posiekajcie. Umyjcie sałatę lodową. To najlepszy gatunek do tego dania, bo jej liście nie więdną zbyt szybko. Nieźle sprawdzi się też sałata rzymska.

Ewa Niepytalska krok 6
Porwijcie część sałaty lodowej i umieśćcie ją na dnie dużej, przezroczystej salaterki. Polejcie częścią sosu. Na to wyłóżcie całkowicie wystudzone kawałki mięsa, następnie ogórki konserwowe. Pokryjcie kolejną porcją dressingu. Starajcie się robić równe warstwy, skupiając się na obrzeżach, żeby sałatka z piersią z kurczaka dobrze prezentowała się z boku. Stwórzcie kolejne piętro z sałaty lodowej. Posypcie ją startym serem. Dodajcie kawałki boczku i grzanki.

Ewa Niepytalska krok 7
Wierzch sałatki drwala udekorujcie prażoną cebulką (możecie ją zrobić samodzielnie, to świetny dodatek do kanapek, pizzy lub domowych hot dogów). Na samym końcu posypcie szczypiorkiem. W ramach dekoracji sprawdzi się też natka pietruszki lub kolendra. Podajcie danie ze specjalnymi, dużymi sztućcami sałatkowymi, żeby goście mogli za jednym razem nabrać porcję, w której znajdzie się po trochu z każdej warstw. Jeśli zostaną wam jakieś resztki, możecie przechować je w lodówce na drugi dzień, ale pamiętajcie, że grzanki i boczek już nie będą wtedy chrupiące.

Ewa Niepytalska


