Sałatka grecka
- pomidor: 300 g
- ogórek: 180 g
- czerwona cebula: 40 g
- feta: 200 g
- czarne oliwki: 40 g
- oliwa z oliwek: 50 ml
- oregano: 5 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Myjemy i osuszamy pomidory. Przepoławiamy je i usuwamy szypułkę. Dzielimy miąższ na ósemki (lub ćwiartki, jeśli warzywo nie jest zbyt duże). Zielony ogórek (wąż lub gruntowy) myjemy. Skórkę zostawiamy. Dzięki niej sałatka grecka będzie miała więcej koloru, a poza tym kryje się w niej bogactwo błonnika i antyoksydantów. Kroimy ogórek w dosyć grube półplasterki. Cebulę (najlepiej czerwoną, może być też szalotka) obieramy i siekamy w cienkie piórka.

foodie.by.bb krok 2
Dzielimy fetę na cztery plastry. Warto użyć specjalnej krajalnicy z drucikiem, żeby precyzyjnie podzielić kostkę, ale sprawdzi się też ostry nóż maczany w gorącej wodzie. Zwróćmy uwagę na rodzaj sera, jaki ma wylądować w sałatce. Najlepiej wykorzystać prawdziwą grecką fetę, która jest bardziej krucha niż naśladujące ją, kremowe produkty na kanapkę.

foodie.by.bb krok 3
Wkładamy do salaterek (z podanych składników powstaną 4 porcje) pomidory, ogórki, czerwoną cebulę i oliwki (najlepiej kalamata, ale mogą być też te, które mamy pod ręką – czarne lub zielone). Oprószamy warzywa solą i świeżo zmielonym lub młotkowanym pieprzem. Delikatnie mieszamy, żeby wszystkie elementy przykryły się przyprawami.

foodie.by.bb krok 4
Wlewamy oliwę do miseczki. Wybierzmy produkt jak najlepszej jakości, z pierwszego tłoczenia, o wyraźnym smaku. Dodajemy oregano. Mieszamy. Możemy zrobić sos do sałatki greckiej z wyprzedzeniem, żeby oliwa przeszła aromatem ziół. Do tej prostej kompozycji pasuje też bazylia, rozmaryn lub tymianek. Układamy tabliczkę fety na szczycie sałatki. Polewamy całość dressingiem.

foodie.by.bb krok 5
Sałatka z serem feta, pomidorem i ogórkiem może być podawana jako przystawka lub dodatek do dania głównego. Ponieważ jest lekka i świeża, dobrze łączy się z daniami z grilla, szczególnie z drobiem i rybami. Pasują do niej na przykład tradycyjne souvlaki lub filet z łososia z masłem ziołowym. Jeśli grecka sałatka ma nam posłużyć za szybki, prosty lunch, podajmy ją z lekko podpieczonym chlebkiem pita.

foodie.by.bb


