Porady:
- Sałatka z cukinii to świetny pomysł na śniadanie lub lekki posiłek. Rewelacyjnie sprawdzi się jako smaczny dodatek do mięsnych dań obiadowych.
- Jeśli nie przepadamy za ostrym zapachem i smakiem cebuli, możemy zastosować jeden prosty trik. Wystarczy obrać ją, a następnie zanurzyć w lodowatej wodzie i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie osuszamy warzywo, a na końcu dodajemy do sałatki.
- Do sałatki możemy dodać czarne oliwki. W konsekwencji uzyskamy sałatkę grecką z cukinią.
- Najlepiej smakuje z pomidorami. Polecamy wybrać malinowe.
- Rukolę z powodzeniem zastąpimy sałatą lodową, rzymską, a nawet roszponką.
- Do przygotowania sosu sałatkowego polecamy użyć oliwy z pierwszego tłoczenia, extra virgin. Jest wysokiej jakości, ma głęboki smak i zapach. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze.
Notka redakcyjna:
Sałatka z cukinii – z czym możemy ją podać?
Sałatka z cukinii jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również zdrowa. Stanowi ona wyśmienity dodatek do potraw. Ponadto świetnie sprawdzi się także jako samodzielne danie. Możemy podać ją z:
- pieczywem – najczęściej sięgamy po chleb, bułkę lub bagietkę,
- mięsem – rewelacyjnie sprawdzi się zarówno to pieczone, smażone, jak i grillowane,
- grzankami – do ich przygotowania warto wykorzystać kilkudniowy chleb. Należy go pokroić, skropić oliwą oraz posypać ulubionymi przyprawami. Na końcu wstawiamy pieczywo do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 5 minut.
Sałatka z cukinii – co możemy do niej dodać?
Sałatkę z cukinii możemy dodatkowo wzbogacić o:
- jajko – wystarczy, je ugotować, a następnie pokroić na ćwiartki. Składnik ten sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej sycąca,
- ogórek – myjemy go, osuszamy i kroimy w plasterki. Na końcu układamy go na rukoli z pozostałymi warzywami,
- liście oregano lub bazylii – rewelacyjnie wzbogacą aromat potrawy,
- natkę pietruszki – skrywa ona w sobie wiele cennych witamin z grupy A, B oraz C. Myjemy ją, osuszamy, a na końcu drobno siekamy. Natkę pietruszki bez problemu zastąpimy koperkiem lub kolendrą,
- paprykę – w zależności od własnych preferencji można wybrać tę słodką lub ostrą. Przed dodaniem do sałatki, należy usunąć z niej gniazdo nasienne, a następnie pokroić warzywo w podłużne paski.
Jak zrobić sałatkę z surowej cukinii?
Sałatkę bez problemu zrobimy na bazie surowej cukinii. W takiej sytuacji polecamy wybrać młode warzywo, które cechuje się bardzo delikatną skórką. W przypadku tego starszego należy pamiętać, żeby je obrać. Cukinię kroimy w paski bądź ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy ją oliwą wymieszaną wcześniej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Całość posypujemy suszonym oregano. Na końcu łączymy warzywo z pozostałymi składnikami.
Co można zrobić z cukinii?
Cukinia to delikatne w smaku warzywo, które możemy wykorzystać do przygotowania:
- cukinii faszerowanej – skrywa w sobie duże ilości warzyw oraz mozzarellę. Całość zapiekana jest w pomidorowym sosie,
- placków z cukinii – są niesamowicie smaczne i chrupiące. Stanowią one świetną alternatywę dla popularnych placków ziemniaczanych. Podajemy je w towarzystwie jogurtu lub sosu czosnkowego,
- pasztetu z cukinii – to ciekawa propozycja dla wszystkich osób unikających mięsa,
- ciasta czekoladowego z cukinią – wyróżnia się wyjątkowo głębokim smakiem oraz delikatną konsystencją. Z pewnością zachwyci wszystkie osoby, które dbają o swoją figurę.