Sałatka gyros
- filet z kurczaka: 600 g
- przyprawa gyros: 10 g
- kapusta pekińska: 150 g
- konserwowe ogórki: 150 g
- czerwona papryka: 300 g
- śmietana: 50 g
- majonez: 150 g
- kukurydza konserwowa: 400 g
- czerwona cebula: 100 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- olej: 20 ml
- sok z cytryny: 5 ml
- czosnek: 1 ząbek
- ogórek: 150 g
- pomidorki koktajlowe: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Osuszamy pierś z kurczaka (mogą być też same polędwiczki) ręcznikiem papierowym i oczyszczamy ją z błonek i kostek. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Oprószamy mięso przyprawą gyros. Mieszamy je, żeby dokładnie pokryło się aromatyczną mieszanką. Możemy też przyrządzić ją samodzielnie. Często zawiera takie składniki jak: kmin rzymski, kolendra, goździki, majeranek, czosnek, cebula, gorczyca, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i słodka papryka. Odkładamy kurczaka w przyprawach na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

wero.ugc krok 2
W oddzielnej miseczce łączymy składniki na sos, czyli majonez, kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny), świeżo wyciśnięty sok z cytryny i posiekany lub przepuszczony przez praskę niewielki ząbek czosnku. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy go pod przykryciem na czas przygotowywania sałatki gyros z kurczaka, żeby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

wero.ugc krok 3
Zielony ogórek obieramy i kroimy w kostkę (jeśli ma przerośnięte gniazdo nasienne z dużymi pestkami, możemy je usunąć). Myjemy, osuszamy i szatkujemy kapustę pekińską. Opłukujemy pomidorki koktajlowe pod bieżącą wodą i odsączamy je, po czym przepoławiamy (lub dzielimy na ćwiartki, jeśli są spore). Kroimy ogórki konserwowe w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czerwonej cebuli (możemy też wykorzystać dymkę lub szalotkę). Przepoławiamy bulwę, po czym drobno ją siekamy. Odsączamy kukurydzę z zalewy. Myjemy czerwoną paprykę i usuwamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy ją w kostkę.

wero.ugc krok 4
Smażymy zamarynowanego kurczaka na rozgrzanym oleju, aż zmieni kolor, ale ciągle będzie soczysty i sprężysty (jeśli będzie pokrojony w nieco większe kawałki, nie wysuszy się tak szybko na patelni). Kiedy przestygnie, umieszczamy go na dnie dużej, szklanej, przezroczystej, rozłożystej salaterki. Posypujemy go zielonym ogórkiem i korniszonami.

wero.ugc krok 5
Tworzymy kolejne „piętra”. Na ogórkach układamy odsączoną kukurydzę, a następnie pomidory i cebulę. Każdy składnik równomiernie rozprowadzamy, żeby sałatka gyros z kurczakiem ładnie prezentowała się z boku, miała wyraźne warstwy. Na pomidorkach rozsmarowujemy sos czosnkowy.

wero.ugc krok 6
Na wierzch kompozycji wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Podajemy ze sztućcami sałatkowymi, na tyle długimi, żeby dało się wygodnie nabrać wszystkie warstwy. Danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki lub ziołowych grzanek.

wero.ugc


