Reklama

Sałatka gyros to prawdziwy hit imprez i faworyt wśród warstwowych kompozycji na tzw. zimną płytę. Przepis sprawdzi się zarówno na święta, jak i huczne urodziny lub imieniny. Składa się z soczystego mięsa drobiowego w aromatycznych przyprawach, świeżych, chrupiących warzyw, pikli oraz sosu czosnkowego na bazie majonezu i śmietany. Sprawdźcie, jak zrobić sałatkę gyros z kurczakiem, która przyćmi wszystkie imprezowe przekąski.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Osuszamy pierś z kurczaka (mogą być też same polędwiczki) ręcznikiem papierowym i oczyszczamy ją z błonek i kostek. Kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Oprószamy mięso przyprawą gyros. Mieszamy je, żeby dokładnie pokryło się aromatyczną mieszanką. Możemy też przyrządzić ją samodzielnie. Często zawiera takie składniki jak: kmin rzymski, kolendra, goździki, majeranek, czosnek, cebula, gorczyca, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i słodka papryka. Odkładamy kurczaka w przyprawach na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

    wero.ugc

  • krok 2

    W oddzielnej miseczce łączymy składniki na sos, czyli majonez, kwaśną śmietanę (lub jogurt naturalny), świeżo wyciśnięty sok z cytryny i posiekany lub przepuszczony przez praskę niewielki ząbek czosnku. Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy go pod przykryciem na czas przygotowywania sałatki gyros z kurczaka, żeby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

    wero.ugc

  • krok 3

    Zielony ogórek obieramy i kroimy w kostkę (jeśli ma przerośnięte gniazdo nasienne z dużymi pestkami, możemy je usunąć). Myjemy, osuszamy i szatkujemy kapustę pekińską. Opłukujemy pomidorki koktajlowe pod bieżącą wodą i odsączamy je, po czym przepoławiamy (lub dzielimy na ćwiartki, jeśli są spore). Kroimy ogórki konserwowe w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czerwonej cebuli (możemy też wykorzystać dymkę lub szalotkę). Przepoławiamy bulwę, po czym drobno ją siekamy. Odsączamy kukurydzę z zalewy. Myjemy czerwoną paprykę i usuwamy z niej gniazdo nasienne. Kroimy ją w kostkę.

    wero.ugc

  • krok 4

    Smażymy zamarynowanego kurczaka na rozgrzanym oleju, aż zmieni kolor, ale ciągle będzie soczysty i sprężysty (jeśli będzie pokrojony w nieco większe kawałki, nie wysuszy się tak szybko na patelni). Kiedy przestygnie, umieszczamy go na dnie dużej, szklanej, przezroczystej, rozłożystej salaterki. Posypujemy go zielonym ogórkiem i korniszonami.

    wero.ugc

  • krok 5

    Tworzymy kolejne „piętra”. Na ogórkach układamy odsączoną kukurydzę, a następnie pomidory i cebulę. Każdy składnik równomiernie rozprowadzamy, żeby sałatka gyros z kurczakiem ładnie prezentowała się z boku, miała wyraźne warstwy. Na pomidorkach rozsmarowujemy sos czosnkowy.

    wero.ugc

  • krok 6

    Na wierzch kompozycji wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowaną kapustę pekińską. Podajemy ze sztućcami sałatkowymi, na tyle długimi, żeby dało się wygodnie nabrać wszystkie warstwy. Danie świetnie smakuje z dodatkiem świeżej bagietki lub ziołowych grzanek.

    wero.ugc

Porady:

  • Dobrym pomysłem na przyjęcie koktajlowe jest sałatka gyros w słoikach. Dzięki takiemu rozwiązaniu goście otrzymują niekłopotliwe, indywidualne porcje.
  • Tradycyjna sałatka warstwowa gyros jest zrobiona z kapusty pekińskiej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć jej czerwonej odmiany (ten kolor z pewnością wszystkich zaskoczy) lub stworzyć chrupiącą warstwę z sałaty lodowej.
  • Sos do sałatki gyros to najczęściej głównie majonez z czosnkiem, ale bezpośrednio na usmażonych kawałkach piersi kurczaka można też rozsmarować kilka łyżek ketchupu, które dodadzą kompozycji nieco kwaskowej słodyczy.
  • Miłośnikom warstwowych przekąsek polecamy także takie hity imprez jak tort sałatkowy lub sałatka milionera.

Notka redakcyjna:

Sałatka gyros fit

Sycąca i pożywna sałatka gyros warstwowa często gości na stołach świątecznych, urodzinowych lub sylwestrowych. Nic dziwnego, bo przepis nie jest skomplikowany, a składniki da się dopasowywać do własnych preferencji smakowych. Można przygotować też sałatkę gyros fit. Warto wtedy pamiętać o kilku kwestiach:

  • Postawmy na mięso dobrej jakości – użyjmy kurczaka ze sprawdzonego źródła, najlepiej z wolnego wybiegu. Możemy też wykorzystać pierś z indyka, a nawet zdrowy, białkowy, roślinny zamiennik, taki jak seitan lub tempeh.
  • Sałatka z przyprawą gyros będzie miała nieco mniej kalorii, jeśli usmażymy mięso bez dodatku tłuszczu. Możemy zrobić to w dobrym grillu elektrycznym lub na specjalnej patelni.
  • Zrezygnujmy z przekładania warstw sałatki majonezem na rzecz lekkiego dressingu z jogurtu naturalnego. Żeby wzmocnić jego smak, możemy dodać do niego nieco ostrej musztardy. Sprawdzi się też sos tzatziki, z dodatkiem świeżego ogórka i koperku.

Sałatka gyros – warstwy

Nie ma nic lepszego na imprezę niż bogata, warstwowa sałatka gyros. Przepis tradycyjny oprócz mięsa drobiowego zawiera zazwyczaj kukurydzę, paprykę, pomidory, cebulę, ogórki i kapustę pekińską, a dzieło wieńczy kremowy, majonezowy sos czosnkowy. Do delikatnego mięsa z kurczaka pasuje jednak mnóstwo innych warzyw i dodatków. Niezwykle sycąca i energetyzująca będzie na przykład sałatka gyros z makaronem. Rolę węglowodanowego składnika spełni też ryż ugotowany na sypko. Możemy również stworzyć warstwy z takich elementów jak czerwona fasola, ciecierzyca, jajko na twardo lub starty ser żółty. Prosty przepis na sałatkę gyros da się wzbogacić za pomocą takich niecodziennych składników jak ananas lub chrupiące nachosy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama